E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32540
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts valodas prasmes pārbaude

J
jautā:
03. maijā, 2024
Latvijas nepilsonis

Labdien! Nu pēkšņi, sākot strādāt jaunā darbavietā, ir nepieciešama latviešu valodas zināšanu līmeņa kategorija. Skolu esmu beidzis pirms divdesmit gadiem, manā rīcībā nav nekādu dokumentu par to. Skolas ēka vēl ir, bet skola tur ir pavisam cita, un nezinu, vai tur ir kāda informācija. Kā varu noskaidrot, kāda kategorija man ir? Atradu, kur var pasūtīt valodas apliecības kopiju, bet man nav zināms, vai tā būs īstā kopija, varbūt zināšanas pirms divdesmit gadiem bija zemākas un eksāmens ir jākārto no jauna. Atradu arī informāciju, kur eksāmenu var kārtot no jauna, bet, ja pareizi sapratu, tad katra kategorija jākārto atsevišķi. Piemēram, ja es izvēlos kārtot C1 līmeni, bet nebūšu pietiekami kompetents, vai man izsniegs zemāku kategoriju? Vai arī man būs jāpierakstās uz eksāmenu vēlreiz? 

A
atbild:
21. maijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls
Valsts izglītības satura centrs
Jana Veinberga, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Lai konkrēti atbildētu uz jautājumu par jūsu iegūto valsts valodas prasmes līmeni, ir jāzina, vai un kad ir veikta valsts valodas prasmes pārbaude. Ja valsts valodas prasmes pārbaude ir veikta, tad jāvēršas Valsts izglītības satura centrā (VISC), rakstot iesniegumu ar lūgumu izsniegt izziņu par valsts valodas prasmes pārbaudes rezultātu. Informācija par šo pakalpojumu atrodama VISC tīmekļvietnes Pakalpojumu sadaļā. Ja nevēlaties saņemt izziņu, bet tikai noskaidrot, vai un kāds valsts valodas prasmi apliecinošs dokuments jums ir izsniegts, ir jāvēršas VISC, rakstot uz e-pasta adresi vvpp@visc.gov.lv 

Informācija par dokumentiem, kuri apliecina valsts (latviešu) valodas prasmi darba vajadzībām, noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 157 “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi”. Ja vēlaties no jauna apliecināt savu valsts valodas prasmi, tad jāreģistrējas valsts valodas prasmes pārbaudei. Informācija par šo procesu atrodama šeit. 

Reģistrējoties pārbaudei, iesniegumā jānorāda valsts valodas prasmes līmenis un pakāpe, kuru persona vēlas iegūt. Līdz ar to VISC nodrošina personai konkrētā līmeņa pārbaudi. Persona vai nu nokārto, vai nenokārto konkrētā līmeņa pārbaudi (lai nokārtotu pārbaudi, katrā no četrām pārbaudes daļām jāiegūst vismaz 60%). Ja persona nenokārto konkrēta līmeņa pārbaudi, tad cits līmenis netiek piešķirts. Piemēram, ja persona kārto pārbaudi C1 līmenī un nenokārto, tad zemāko – B2 – līmeni nevar iegūt. Ja persona vēlas iegūt B2 līmeni, tad jāpiesakās valsts valodas pārbaudei B2 līmenī un tā jānokārto.  

Informāciju par prasībām katrā līmenī, kā arī uzdevumu paraugus var atrast šeit. Lai iegūtu vairāk informācijas par pārbaudi, centrs piedāvā apmeklēt arī bezmaksas konsultācijas. Informācija par konsultāciju datumiem un pieteikšanos atrodama VISC tīmekļvietnes sadaļā “Valsts valodas prasmes pārbaude” – Aktuālā informācija.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas