E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32645
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja darba līgums nav noslēgts rakstveidā, par to jāziņo Valsts darba inspekcijai

J
jautā:
13. maijā, 2024
Agnese

Labdien! Ko man darīt, ja darba devējs nesamaksā algu, jo strādājam nelegāli (z/s “X)? 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 39. pantā noteikts, ka darba līgums uzskatāms par noslēgtu ar brīdi, kad darbinieks un darba devējs ir vienojušies par veicamo darbu un darba samaksu, kā arī turpmāku darbinieka pakļaušanos noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem. Darba likuma 40. panta pirmajā daļā noteikts, ka darba līgums slēdzams rakstveidā pirms darba uzsākšanas. Līdz ar to darba devējs, nodarbinot jūs bez rakstveidā noslēgta darba līguma, ir pārkāpis Darba likuma 40. panta pirmo daļu. 

Atbilstoši Darba likuma 41. panta pirmajai daļai, ja, noslēdzot darba līgumu, nav ievērota tā rakstveida forma, darbiniekam ir tiesības prasīt darba līguma izteikšanu rakstveidā. Šai nolūkā darbinieks var izmantot jebkurus pierādījumus, kas attiecas uz darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un šo attiecību saturu. 

Paskaidrojams, ka atbilstoši Darba likuma 41. panta otrajai daļai, ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus, tad rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam. Tādējādi darba devējam atbilstoši mutiski noslēgtā darba līguma noteikumiem ir pienākums darbiniekam izmaksāt nolīgto darba samaksu.  

Ja darba devējs nenovērš tiesību aizskārumu, tad darbiniekam saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu atzīt darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un piedzīt neizmaksāto darba samaksu. Atbilstoši Darba likuma 41. panta trešajai daļai, ja darba devējs nenodrošina darba līguma noslēgšanu rakstveidā un darba devējs vai darbinieks nevar pierādīt citu darba tiesisko attiecību pastāvēšanas ilgumu, noteikto darba laiku un darba samaksu, tad uzskatāms, ka darbinieks jau nodarbināts trīs mēnešus un viņam ir noteikts normālais darba laiks un minimālā mēneša darba alga. 

Tāpat jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, ziņojot par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem – nodarbināšanu bez rakstveidā noslēgta darba līguma un darba samaksas neizmaksāšanu –, lai Valsts darba inspekcija pārbaudītu uzņēmumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas