E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32473
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Pedagogs nav tiesīgs liegt piekļuvi summatīvajam pārbaudes darbam

J
jautā:
20. aprīlī, 2024
Anna

Labdien! Vai ģimnāzijas skolotājs ir tiesīgs liegt audzēknim piekļuvi summatīvajam pārbaudes darbam uz sliktas uzvedības un/vai mājasdarbu nepildīšanas pamata? 

A
atbild:
08. maijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls
Valsts izglītības satura centrs
Jana Veinberga, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Atbilstoši šobrīd spēkā esošajiem valsts izglītības standartiem skolēna attieksme (pārbaudes darba ietvaros) ir viens no četriem kritērijiem summatīvā vērtējuma (atzīmes) noteikšanā. Līdz ar to skolēna uzvedība ārpus pārbaudes darba nedrīkst ietekmēt ne formatīvo (ikdienas), ne summatīvo (atzīme) vērtējumu, kā arī nav izmantojama kā kritērijs, lai varētu kārtot obligāto pārbaudes darbu.  

Attiecībā uz mājasdarbiem – gadījumā, ja pedagogs paredzējis, ka mājasdarbs ir apjomīgs un tiks novērtēts ar summatīvo vērtējumu, tad summatīvais vērtējums jāliek par mājasdarba izpildi. Tādējādi tas nedrīkst būt priekšnoteikums cita summatīvā pārbaudes darba izpildes uzsākšanai. Ja, piemēram, summatīvo vērtējumu veido vairāki mazāka apjoma darbi (piemēram, mājasdarbi) un skolēns kādu no tiem nebūs izpildījis, tad skolēns saņems zemāku vērtējumu (netiks piešķirti punkti par visiem izpildāmajiem darbiem). 

Līdz ar to jāuzsver, ka šāda pedagoga rīcība ir nekorekta un nav atbalstāma. Tādēļ aicinām to pārrunāt ar izglītības iestādes vadību. Ja risinājumu rast neizdodas vai tas jūs neapmierina, jāvēršas pie izglītības iestādes dibinātāja, t. i., atbilstošās pašvaldības. Ja arī šajā gadījumā risinājumu rast neizdodas, varat vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā, minot izglītības iestādes nosaukumu un pedagogu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas