E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13320
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
101
2
101

Nodokļu pārmaksas atgriešanas termiņi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2017
ilja verenko

Cik ilgā laikā atgriež pārmaksātos nodokļus, ja tu pats internetā aizpildi pieteikumu?

A
atbild:
04. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) iesniegtam dokumentam un klātienē iesniegtam dokumentam tiek fiksēts iesniegšanas/saņemšanas datums. Nodokļu normatīvie akti nenosaka pārmaksāto nodokļu atgriešanas termiņu atkarībā no formas, kādā iesniegts iesniegums.

Jūs neesat norādījis, kuri nodokļi Jūs interesē un kādā veidā radusies pārmaksa. Te ir atšķirības.

Valsts ieņēmumu dienesta informācijā norādīts: attiecībā uz EDS paziņojumu par nodokļu pārmaksu (VID administrētie nodokļi) ir jāpievērš uzmanība, saistībā ar kuru nodokli ir izveidojusies pārmaksa.

Piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa var veidoties, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un šo nodokļa pārmaksu VID triju mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas atmaksā nodokļu maksātājam.

Savukārt, ja nodokļu maksātājs rezumējošā kārtībā kļūdaini ir iemaksājis budžetā lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa summu, nekā likumā noteikts, VID atmaksā kļūdaini iemaksāto nodokļu summu nodokļu maksātājam 30 dienu laikā no dienas, kad saņemts maksātāja iesniegums.

Attiecībā uz pārējām nodokļu pārmaksām – nodokļu maksātājam ir tiesības pieprasīt pārmaksātās nodokļa summas atmaksāšanu vai novirzīšanu kārtējo nodokļu maksājumu segšanai triju gadu laikā pēc konkrētā nodokļa likumā noteiktā maksāšanas termiņa.

Savukārt pārmaksātās nodokļu summas pēc nodokļu maksātāju pamatota iesnieguma iesniegšanas VID un pēc VID pārbaudes novirzāmas nokavēto vai kārtējo nodokļu maksājumu segšanai vai atmaksājamas 15 dienu laikā, ja konkrēto nodokļu likumi neparedz citu atmaksāšanas laiku un kārtību.

VID ir tiesības pārmaksātās nodokļu summas bez nodokļu maksātāja iesnieguma vispirms novirzīt nokavēto nodokļu un ar tiem saistīto maksājumu segšanai, vienlaikus proporcionāli sedzot pamatparādu, soda naudu un nokavējuma naudu.

Labs saturs
101
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas