E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31411
Lasīšanai: 4 minūtes

Kad pašnodarbinātajai ir tiesības uz maternitātes pabalstu

J
jautā:
06. janvārī, 2024
Anastasija

Labdien!
Esmu bērniņa gaidībās, kā arī esmu pašnodarbināta persona. Beidzu gūt ienākumus 2023. gada decembrī, respektīvi, no janvāra līdz bērna piedzimšanai (provizoriski februāra beigās) un dekrēta laikā neplānoju gūt ienākumus par saimnieciskās darbības veikšanu.
Līdz ar to ir radušies šādi jautājumi:
1. Vai man uz visu šo laiku ir jāatsakās no pašnodarbinātā statusa? Dažos avotos minēts, ka ir tiesības uz maternitātes pabalstu tikai gadījumā, ja zaudēts pašnodarbinātas personas statuss ne agrāk kā 60 dienas līdz grūtniecības atvaļinājumam.
2. Kādas ir manas tiesības saņemt pirmsdzemdību un pēcdzemdību pabalstu, ja esmu veikusi visas VSAOI? (Pēdējās iemaksas veiktas 2024. gada janvārī par 2023. gada 4. ceturksni.)
3. Kad ir jāpiesaka pirmsdzemdību pabalsts?

A
atbild:
08. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

1. Tiesības uz maternitātes pabalstu ir māmiņām, kuras saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir sociāli apdrošinātas, tātad ir darba ņēmējas vai pašnodarbinātās apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darbnespējas lapa B.

Likumdevējs attiecībā uz maternitātes pabalstu ir paredzējis atsevišķus labvēlīgākus nosacījumus sievietēm, kuras atbrīvotas no darba vai zaudējušas pašnodarbinātā statusu. Tie paredz ilgākā laika periodā pēc darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanas saglabāt tiesības uz maternitātes pabalstu.

Tas nozīmē, ka nav jāzaudē pašnodarbinātas personas statuss, lai noteiktu tiesības uz maternitātes pabalstu. Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais zaudē ienākumus darbnespējas dēļ. Tātad vienlaikus nevar saņemt maternitātes pabalstu un darba ienākumus vai ienākumus no saimnieciskās darbības.

2. Pašnodarbinātajai personai, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku), tiek vērtēts, vai faktiski ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes apdrošināšanai tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (izsniegta darbnespējas lapa B), vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, un vai ir veiktas VSAOI maternitātes apdrošināšanai ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tā kā no jautājumā minētā nav nosakāms, kādā apmērā VSAOI ir veiktas, tad darām zināmu –, ja VSAOI tiek veiktas 31,07% apmērā, tad persona ir pakļauta maternitātes apdrošināšanai. Savukārt, ja VSAOI tiek veiktas tikai 10% apmērā, tas nozīmē, ka šajā periodā persona ir pakļauta tikai pensiju apdrošināšanai un veiktās VSAOI nedod tiesības saņemt maternitātes pabalstu.

3. Maternitātes pabalsta piešķiršanas pamats ir Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegta darbnespējas lapa un iesniegums pabalsta piešķiršanai. Tātad, atbildot uz jūsu jautājumu, pieteikties maternitātes pabalsta piešķiršanai jūs varat, tiklīdz ārsts būs izsniedzis darbnespējas lapu sakarā ar grūtniecību.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot VSAA informācijas kanālus, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas