E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33730
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kad ir jāiegādājas dzīvojamo māju apsekošanas standarts

J
jautā:
27. augustā, 2024
Terēza

Jautājums par jaunajiem grozījumiem Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumos Nr. 907 Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu, kur turpmāk būs jāievēro jaunais standarts Nr. LVS 1077:2023 Dzīvojamo māju teritorijas, būvkonstrukciju, iekārtu un inženiertīklu vizuālā apskate un tehniskā apkope. Pārvaldniekam apsaimniekojamo māju skaits ir 79. Vai attiecīgais standarts (44,09 eiro) ir jānopērk katrai mājai atsevišķi? Vai arī viens der visām mājām? 

A
atbild:
29. augustā, 2024

Pieņemot grozījumus Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumos Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”, to sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (anotācijā) tika paskaidrots, ka standartu piemēro no 2025. gada 1. janvāra. Pārvaldīšanas līgumos, kas noslēgti pēc 2024. gada 1. jūlija, standarta izmaksas un tā piemērošana tiks iekļauts kā obligāts pienākums.  

Gadījumos, kad pārvaldīšanas līgumi noslēgti līdz 2024. gada 1. jūlijam, pārvaldnieks būs tiesīgs iegādāties un piemērot standartu, pamatojoties uz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta trešo daļu, kas noteic, ka, uzdodot pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums ir nodrošināt uzdevuma izpildei nepieciešamo finansējumu.  

Izņēmuma gadījums, kad standartu nevarēs piemērot, iespējams tikai tad, ja dzīvokļu īpašnieku kopība nav nodrošinājusi minētā standarta ieviešanai nepieciešamo finansējumu. Standartu varēs piemērot un tā iegādes izdevumus iekļaut, pārvaldniekam sastādot nākamā gada tāmi, tai skaitā nepārņemto māju gadījumā, kurām piemērojami Ministru kabineta 2017. gada 11. jūlija noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 

Dzīvokļa īpašnieka izdevumi par standarta iegādi (cena ir 44,09 eiro), pārvaldniekam to sadalot uz kopējo pārvaldāmo māju un dzīvokļu īpašnieku skaitu, uzskatāmi par salīdzinoši nelielām izmaksām, turklāt tās ir vienreizējas. Līdz ar to pārvaldnieks vienu reizi iegādājas standartu un piemēro visām pārvaldīšanā esošajām mājām. 

Vairāk par jauno kārtību varat lasīt LV portāla publikācijā “Apsekojot daudzdzīvokļu mājas, būs jāievēro vienots standarts”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas