E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16887
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Personas datu izpaušana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2019
Lita

Labdien! Vai es kā privātpersona varu uzzināt, kas, kad un kur griezies ar lūgumu uzzināt datus par mani un maniem ģimenes locekļiem? Paskaidrojiet arī, lūdzu, kādus datus var uzzināt citi cilvēki par cilvēku, kas nav viņu radinieks? Vai tā būs tikai šī cilvēka adrese un telefons vai vēl kādi citi dati?

A
atbild:
13. maijā, 2019

Latvijas Republikā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, kopš 2018. gada 25. maija fizisko personu datu apstrādes jomā tiek piemērota Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Savukārt nacionālajā jomā Latvijas Republikā darbojas virkne tiesību aktu, kas konkrētajā situācijā un apstākļos reglamentē fizisko personu datu apstrādi specifiskajās jomās. Attiecīgi saskaņā ar regulas 15–22. pantu ir noteiktas datu subjekta (fiziskās personas) tiesības, tai skaitā saņemt no konkrētā datu apstrādes pārziņa informāciju attiecībā uz datu apstrādi, t.i., pēc attiecīga pieprasījuma iesniegšanas un pieprasītāja pienācīgas identifikācijas pārzinim ir pienākums sniegt Jums informāciju attiecībā uz Jūsu personas datu izpaušanu trešajām personām (15. pants).

Jūsu pilngadīgo ģimenes locekļu datu iegūšanas tiesības (iegūt informāciju, ko paredz regulas 15. pants) ir tikai pašiem datu subjektiem, t.i., Jums nav tiesību saņemt informāciju par Jūsu radinieku personas datu apstrādi, ja vien šādas informācijas iegūšanai nav likumīgs pamats.

Realizējot savas tiesības, Jums ir jāņem vērā, ka regulas nosacījumi un prasības, kā arī Jūsu tiesības nav absolūtas, t.i., regula paredz izņēmuma gadījumus, kādos to nepiemēro. Arī Fizisko personu datu apstrādes likums paredz izņēmumus datu subjektu tiesību realizēšanā un regulas piemērošanā.

Tādējādi saskaņā ar likuma 27. pantu ir noteiktas jomas, kurās datu subjekta tiesības saņemt informāciju par tā datu saņēmējiem ir ierobežotas.

Jebkurā gadījumā saskaņā ar 27. panta 3. daļu datu subjekts var saņemt informāciju par tā datu saņēmējiem vai saņēmēju kategorijām, kam dati ir izpausti pēdējo divu gadu laikā.

Par tiesībām saņemt personas datus par citām personām (citu personu datus) jāpaskaidro sekojošais: lai saņemtu citu personu datus, pieprasītājam ir jābūt noteiktam likumīgam pamatam datus pieprasīt, savukārt datu pārzinim (kuram pieprasījums tiek iesniegts) ir jābūt noteiktam tiesiskam pamatam datus izpaust. Nepastāvot likumīgam pamatam datu izpaušanai, nekādi personas dati (tai skaitā adrese un telefons) nav izpaužami.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas