E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31875
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā rēķinās maternitātes un vecāku pabalstu, ja pāris mēnešu alga nav bijusi

J
jautā:
19. februārī, 2024
Marika

Labdien! Biju darba attiecībās bez pārtraukuma septiņus gadus. Uz diviem mēnešiem pārtraucu darba attiecības un pēc pārtraukuma atkal stājos darbā. Ja jaunajā darbavietā būšu nostrādājusi astoņus mēnešus un došos BKA, vai minētie divi mēneši, kuros nebiju darba attiecībās, ietekmēs vecāku un maternitātes pabalstu? Paldies!

A
atbild:
21. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus, vai ja ienākumus zaudē pašnodarbināta sieviete. Maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa B (sākas grūtniecības atvaļinājums).

Darba ņēmējai maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību).

Ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā ietilpst tie divi mēneši, kuros nestrādājāt (nebijāt reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēja), tad, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo iemaksu algu par minēto periodu noteiks 70 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēram nosaka līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Tomēr vecāku pabalstam, ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi, vidējo iemaksu algu par minēto periodu noteiks 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Informācija par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama VSAA mājaslapā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas