E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31864
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Koku ciršana lauksaimniecības zemē

J
jautā:
18. februārī, 2024
Sandra

Labdien! Man ir 6,900 ha zemes. 6 ha lauksaimniecības zemes esmu iznomājusi, par ko saņemu nomas maksu. Nekustamā īpašuma nodokli par 6 ha maksā nomnieks. Šajā platībā aug koki. Vai nomnieks drīkst izzāģēt kokus šajā zemesgabalā? Par 0,900 ha zemes nekustamo īpašuma nodokli maksāju pati.

A
atbild:
23. februārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

No jūsu apraksta izriet, ka esat iznomājusi lauksaimniecības zemi. Jūsu kā iznomātājas pienākums, kā tas izriet no Civillikuma 2130. panta, ir iznomāto zemi nodot nomniekam lietošanā, nodrošinot viņam iespēju to pastāvīgi lietot un ievākt no nomas priekšmeta augļus.

Tā kā iznomātā zeme ir lauksaimniecības zeme, jādomā, ka nomnieks zemi ir iznomājis ar mērķi to lietot atbilstoši zemes lietošanas veidam, tātad veikt tajā lauksaimniecisko darbību. Ja zeme, turpretī, ir pilnībā vai daļēji aizaugusi ar kokiem, kas liedz nomniekam tiesības pienācīgi izmantot nomājamo zemi, tad pušu starpā, jau slēdzot nomas līgumu, būtu racionāli vienoties, kā tiks risināts jautājums par nomātās zemes sakopšanu un attīrīšanu no krūmiem, kokiem utt. Iespējams, ka jūsu noslēgtajā zemes nomas līgumā šāda kārtība ir atrunāta, tādēļ jums būtu jāiepazīstas ar līguma nosacījumiem. Ja līgumā šis jautājums tomēr nav minēts, tad tas neliedz pusēm atsevišķi par to vienoties.

Kas attiecas uz koku ciršanas normatīvo regulējumu, tad Meža likuma 3. panta ceturtā daļa paredz, ka zemē, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, kokus cērt saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu ārpus meža. Ministru kabineta noteikumu Nr. 309 (“Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža) 3. punkts savukārt paredz, ka kokus ārpus meža (arī lauksaimniecības zemē) savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt pēc saviem ieskatiem attiecīgi īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, izņemot šajos noteikumos minētos gadījumus. Šo noteikumu 4. punkts un 9. punkts attiecīgi satur ierobežojumus, kad koku ciršanai ir jāsaņem arī vietējās pašvaldības vai Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja.

Jāpiebilst, ka zemes nomnieks ir uzskatāms nevis par zemes tiesisko valdītāju, bet gan faktisko valdītāju. No tā izriet, ka nomnieks nav citētajos noteikumos (par koku ciršanu ārpus meža) minētais tiesību subjekts, kurš ir tiesīgs patstāvīgi veikt koku ciršanu, šādas tiesības noteikumi paredz tikai zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam. Tādējādi, kaut gan nomnieks ir tiesīgs jums prasīt, lai nomai nodotā zeme varētu tikt lietota atbilstoši tās mērķim, tostarp atbrīvota no kokiem, nomniekam nav tiesību kokus cirst patvaļīgi. Tam, kurš par nomāto zemi maksā nekustamā īpašuma nodokli, šajā situācijā nav tiesiskas nozīmes.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 288 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas