E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31692
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Nepieskaitāmas personas tiesības un pienākumi

J
jautā:
05. februārī, 2024
Nauris

Labdien! Kur var atrast informāciju par nepieskaitāmu personu tiesībām un pienākumiem? Lieta tāda, ka cilvēks ir atzīts par nepieskaitāmu, bet kas notiek ar tiesu izpildītājiem, ja viņam ir parāds? Vai viņš drīkst izbraukt no valsts, un vai cilvēks, kurš nav radinieks, var būt aizbildnis šai personai?

A
atbild:
21. februārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Informāciju par nepieskaitāmas personas tiesībām un pienākumiem var meklēt Latvijas Republikas Tiesībsarga tīmekļvietnē.

Atbilstoši Krimināllikuma 13. pantam pie kriminālatbildības nav saucama persona, kas nodarījuma izdarīšanas laikā atradusies nepieskaitāmības stāvoklī, tas ir, psihisko traucējumu vai garīgās atpalicības dēļ nav varējusi saprast savu darbību vai to vadīt. Personai, kas atzīta par nepieskaitāmu, tiesa var piemērot Krimināllikumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus.

Saskaņā ar Civillikuma 217. pantu aizbildnību nodibina pār nepilngadīgajiem, savukārt aizgādnību nodibina:

  • pār personām ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem, kuru rīcībspēju ierobežojusi tiesa (358.1 p.);
  • pār personām ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem steidzamos gadījumos bez rīcībspējas ierobežošanas (364.2 p.);

Saskaņā ar Civillikuma 357. pantu, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, tās rīcībspēju var ierobežot, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Šādā gadījumā personai nodibināma aizgādnība.

Aizgādnis palīdz aizgādnībā esošajam apgūt prasmes un spējas, kas nepieciešamas, lai viņš varētu atjaunot savu rīcībspēju.

Ir jāsaprot, kādā laika posmā personas darbības ir veiktas, jo, ņemot vērā Civillikuma 361. pantu, tādas aizgādnībā esošas personas darbības, kurai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, atzīstamas par spēkā neesošām, ja tās veiktas tiesas noteiktā rīcībspējas ierobežojuma apjomā. Savukārt atbilstoši Civillikuma 362. pantam darbība, ko persona ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem izdarījusi pirms aizgādnības nodibināšanas, ir spēkā.

Darījumam būs tiesīgs spēks tikai tad, ja tā dalībniekiem ir tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai; pretējā gadījumā darījums nav spēkā. Rīcībspējas trūkst nepilngadīgajiem, un personas, kas atrodas aizgādnībā garīga rakstura traucējumu vai citu veselības traucējumu dēļ vai arī izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves dēļ, ir rīcībnespējīgas tiesas noteiktā rīcībspējas ierobežojuma apjomā.

Saskaņā ar Civillikuma 1411. pantu personas, kurām trūkst rīcībspējas un kurām nodibināta aizgādnība, tiesiskos darījumos pārstāv to vecāki, aizbildņi, kā arī aizgādņi. Aizgādņi pārstāv aizgādnībā esošo kopā ar to vai patstāvīgi.

Pieteikumu tiesā par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

Tiesa, izvērtējot personas spējas, nosaka, vai un kādā apjomā aizgādnībā esošā persona rīkojas patstāvīgi, kādā apjomā aizgādnis ar aizgādnībā esošo personu rīkojas kopā, un tikai pēc tam apjomu, kādā aizgādnis rīkosies patstāvīgi.

Vienlaikus persona nav ierobežojama nemantiskajās tiesībās, tādās kā, piemēram, tiesības iegūt izglītību, pārvietošanās brīvība, brīva dzīvesvietas un pilsonības izvēle, vārdu un uzskatu brīvība, privātās dzīves, ģimenes dzīves, mājas vai korespondences, vai citu veidu komunikācijas neaizskaramība, tiesības stāties laulībā, dibināt ģimeni, lemt par savu bērnu skaitu, lemt par savu reproduktīvo spēju un aktīvu dalību sabiedriskajā dzīvē (Civillikuma 356.1 pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas