E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31619
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai maternitātes pabalstu pārrēķinās, ja bērns piedzimis agrāk par ārsta noteikto laiku

J
jautā:
01. februārī, 2024
Sanda

Labdien! Man tika atvērta darbnespējas lapa ar termiņu līdz 18.02.2024. (70 dienas pirmsdzemdību atvaļinājums) un izmaksāts maternitātes pabalsts. Bērniņš piedzima priekšlaikus (23.01.2024.).
Kā jārīkojas saistībā ar pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumu un maternitātes pabalstu?
Vai tiek veikts pārrēķins un samazinātas slimības dienas? Vai par to ir jāiesniedz iesniegums? Vai pēc darbnespējas lapas noslēgšanas (neskaitot to, ka bērniņš dzimis agrāk) tiks atvērta jaunā lapa 56 vai 70 dienu apmērā?

A
atbild:
06. februārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus, vai ja ienākumus zaudē pašnodarbināta sieviete.

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par 56 vai 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām un 56 vai 70 dzemdību atvaļinājuma dienām (ņemot vērā laiku, kad sieviete stājas ārsta uzskaitē, un to, vai dzemdībās bijuši sarežģījumi), par kurām ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

No piešķirtā pabalsta nekas netiek atskaitīts vai samazināts, ja bērns ir dzimis agrāk/vēlāk, nekā ārsts noteicis. Šāda situācija neietekmē maternitātes pabalsta izmaksu un apmēru. Tas nozīmē, ka pārrēķins jau piešķirtajam maternitātes pabalstam par grūtniecības periodu netiks veikts un maternitātes pabalsts par dzemdību periodu tiks piešķirts, tiklīdz ārsts izsniegs darbnespējas lapu par dzemdību periodu, sākot no 19.02.2024. par 56 vai 70 dienām, un jūs iesniegsiet iesniegumu VSAA maternitātes pabalsta piešķiršanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas