E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31422
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Vai var sekot līdzi siltuma uzskaites datiem

J
jautā:
07. janvārī, 2024
Mareks

Sveicināti! Jautājums par alokatoriem un siltuma uzskaiti. Vai man ir tiesības piekļūt pašapkalpošanās portālam, lai redzētu savus datus reālā laikā un sekotu tiem līdzi? Pagaidām piekļuve ir tikai apsaimniekotājam, un firma, kas veica alokatoru uzstādīšanu, liedz pieeju.

A
atbild:
17. janvārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Normatīvie akti jums šādas tiesības nepieļauj. Lai “sekotu līdzi saviem datiem” pie datu glabātāja, tas būtu jānosaka līgumā ar apsaimniekotāju. Savukārt apsaimniekotājs šo normu varētu iekļaut līgumā ar siltuma uzskaites datu glabātāju un uzskaitītāju. Tikai tad jūs varētu piekļūt attiecīgajiem datiem.

Šo kārtību regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”, kas pieņemti 2015. gada 15. septembrī.

Noteikumu 2. punkts noteic, ka “dzīvojamās mājas īpašnieki līgumā par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu (ja ir tiešie norēķini) vai pārvaldīšanas līgumā, vai dzīvojamās mājas īpašnieku lēmumā (ja ir netiešie norēķini) noteiktajā termiņā un kārtībā nolasa dzīvoklī uzstādīto skaitītāju rādījumus un nodod tos personai, kura aprēķina maksājamās daļas apmēru. Skaitītāja rādījumu nolasa pārvaldnieks vai cita dzīvojamās mājas īpašnieku pilnvarota persona, ja tā lēmuši dzīvojamās mājas īpašnieki, kā arī gadījumos, ja dzīvojamā mājā ir ierīkota attālinātā rādījumu nolasīšanas sistēma vai skaitītājiem ir piekļuve no dzīvojamās mājas koplietošanas telpām”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas