E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31349
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedāvājums pārslēgt neterminētu darba līgumu uz noteiktu laiku ir prettiesisks

J
jautā:
02. janvārī, 2024
Jānis

Labdien! Pašlaik man ir beztermiņa darba līgums. Darba devējs piedāvā grozīt līgumu un noteikt darba tiesiskās attiecības uz noteiktu laiku. Konkrētajā iestādē strādāju sešus gadus. Vai tad, ja nepiekrītu piedāvātajiem grozījumiem un tiek saņemts uzteikums no darba devēja, man pienākas kāda kompensācija? Vai darba devējam ir jāpamato, kādēļ tiek piedāvāti šādi grozījumi? Vai, piemēram, strukturālas reformas uzņēmumā var būt par pamatu šādiem grozījumiem, un vai tādā gadījumā pienākas kompensācija (iestādes darbinieku skaits netiek samazināts)?

A
atbild:
04. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums vispārēji paredz, ka, nodibinot darba attiecības, darba līgumus slēdz uz nenoteiktu laiku.

Tikai īpašos izņēmuma gadījumos, kad pastāv attiecīgais tiesiskais pamats, ko pieļauj Darba likuma 44. panta pirmā daļa, darba devējs ir tiesīgs noslēgt ar darbinieku darba līgumu uz noteiktu laiku.

Darba likuma 6. panta pirmajā daļā noteikts, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Proti, konkrētais darba devēja piedāvājums ir pretlikumīgs. Darba devējam nav tiesību piedāvāt jums uz nenoteiktu laiku noslēgtu darba līgumu pārslēgt par darba līgumu uz noteiktu laiku, jo tas pasliktina jūsu darbinieka tiesisko stāvokli.

Tāpat darba devējs nav tiesīgs uzteikt darba līgumu tikai tāpēc, ka jūs nepiekrītat šim piedāvājumam. Darba devēja uzteikuma regulējums ir reglamentēts: darba līgumu var uzteikt tikai likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas