E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30843
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Uzteikums pārbaudes laikā un slimības lapa

J
jautā:
01. novembrī, 2023
Lolita

Labdien! Saņēmu darba uzteikumu pārbaudes laikā, bet nākamajā dienā saslimu un darba devējs tika informēts par slimības lapas atvēršanu. Aiznākamajā dienā stājās spēkā uzteikums, tiku atlaista. Netika samaksāts pat par vienu slimības lapas A dienu, jo man pēc grafika neesot bijusi dežūra. Vai uzteikums likumīgi stājās spēkā darba nespējas laikā? Uzteica 30.01.2023. Slimības lapa tika izsniegta no 31.01.2023. līdz 12.09.2023. Atlaida pēc uzteikuma 01.02.2023. Slimības dēļ nevarēju stāties bezdarbniekos, slimības lapu B apmaksāja par periodu no 09.02.2023. līdz 03.03.2023.

A
atbild:
16. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 46. panta pirmo daļu, noslēdzot darba līgumu, var noteikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai. Saskaņā ar Darba likuma 47. panta pirmo daļu pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš.

Uzteikuma paziņošanu regulē Darba likuma 112.1 pants. Uzteikums stājas spēkā brīdī, kad tas rakstveidā tiek paziņots otrai pusei. Ja uzteikumu izsniedz uz vietas personīgi, tad tas stājas spēkā nekavējoties. No rakstveida uzteikuma paziņošanas dienas sākas uzteikuma termiņa skaitījums.

Ja darba devējs nodomājis uzteikt darba līgumu, tad darba devējam ir jāizvērtē, vai atbilstoši Darba likuma 109. pantam nav kādi ierobežojumi, aizliegumi darba tiesisko attiecību uzteikšanai. Darba likuma 109. panta trešajā daļā noteikts, ka darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, izņemot Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteikto gadījumu, kā arī laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Minētie ierobežojumi neattiecas uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu.

Vērtējot jūsu jautājumā norādītos apstākļus, konstatējams, ka uzteikuma paziņošanas brīdī (30.01.2023.) nepastāvēja Darba likuma 109. panta trešajā daļā noteiktais darba devēja uzteikuma aizliegums darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, jo darbnespēja iestājās 31.01.2023.

Saskaņā ar Darba likuma 103. panta otro daļu pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku, izņemot Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā minēto gadījumu. Tādējādi, ja darba devēja uzteikuma termiņa laikā iestājas darbinieka pārejoša darbnespēja un darbinieks rakstveidā lūdz darbnespējas laiku neieskaitīt uzteikuma termiņā, tad uzteikuma termiņš tiek pagarināts par attiecīgo darbnespējas laiku. Savukārt, ja šāds darbinieka lūgums netiek saņemts, tad, uzteikuma termiņam iestājoties, darba tiesiskās attiecības ir izbeidzamas.

Ņemot vērā minēto, paskaidrojam: ja vienlaikus ar paziņojumu darba devējam par uzteikuma termiņā iestājušos darbnespēju lūdzāt to neieskaitīt uzteikuma termiņā, tad uzteikuma termiņš bija pagarināms par attiecīgo darbnespējas laiku. Ja minēto lūgumu darba devējam neizteicāt, tad uzteikuma termiņa skaitījumu neietekmēja iestājusies darbnespēja, beidzoties uzteikuma termiņam, 01.02.2023. darba tiesiskās attiecības bija izbeidzamas.

Atbilstoši jūsu aprakstītajai situācijai darba tiesisko attiecību izbeigšanas diena (01.02.2023.) ir jūsu pārejošas darbnespējas otrā diena. Darba devējam ir pienākums apmaksāt darbnespējas lapu A likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pantā noteiktajā apmērā un kārtībā – ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 9 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. Līdz ar to darbiniekam ir tiesības saņemt darbnespējas lapas A apmaksu par darbnespējas periodu, kad darbinieks bija darba tiesiskajās attiecībās. Par pirmo pārejošas darbnespējas dienu darba devējam nav pienākuma aprēķināt slimības naudu. Par otro pārejošas darbnespējas dienu darba devējam bija pienākums aprēķināt slimības naudu 75% apmērā no vidējās izpeļņas, ja otrajā darbnespējas dienā atbilstoši nolīgtajam darba laikam vai darba grafikam jums būtu bijis jāstrādā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas