E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30465
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ir jānoskaidro zemes statuss

J
jautā:
14. septembrī, 2023
Sanita

Situācija saistībā ar zemi. Tika atgūta māja, kurai ir divi īpašnieki. Viens no viņiem nokārtoja zemesgrāmatu par īpašumā esošu zemi, bet otrs ne. Abi dzīvo Vācijā. Jau 30 gadus par otru zemesgabalu neviens neliekas zinis. Vai esošais “pusmājas” īpašnieks var kārtot īpašumtiesības uz šo zemesgabalu, jo zeme tiek kopta? Kur būtu jāvēršas?

A
atbild:
14. septembrī, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Sākotnēji jānoskaidro, vai zemes īpašnieks ir reģistrēts Valsts zemes dienestā. Tāpat pašvaldībā jānoskaidro, vai tiek maksāts nekustamā īpašuma nodoklis.

Tikai tas vien, ka īpašnieks nav nostiprinājis savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā un otrs savukārt kopj šo zemi, nedod tiesības otram īpašniekam ierosināt atsavināšanas procesu savā labā. Nostiprināt vai nenostiprināt īpašuma tiesības ir personas brīva izvēle. Ja netiek maksāts nekustamā īpašuma nodoklis, pašvaldība var celt prasību par nodokļa piedziņu.

Jāsāk ir ar Valsts zemes dienestu, pašvaldību, lai noskaidrotu zemes statusu – noteikta un zināma (piemēram, ir lēmums par zemes atgriešanu likumīgajam īpašniekam vai tā mantiniekam vai ir noslēgts līgums par zemes izpirkšanu) vai nenoteikta piederība (ir iespējams, ka otrs īpašnieks nav nokārtojis visus dokumentus). Pēc tam jāsazinās ar zemes īpašnieku, lai vienotos par darījumu, piemēram, nopirkt no viņa attiecīgo zemi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas