E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30353
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja piešķirts maternitātes un vecāku pabalsts, tad bezdarbnieka pabalsta izmaksu pārtrauc

J
jautā:
04. septembrī, 2023
Regīna

Labdien! Strādāju un esmu sociāli apdrošināta kopš 2019. gada. Manam dekrētam jāsākas 9. decembrī, bet manas darba attiecības pēc abpusējas vienošanas var beigties oktobra vidū (55 dienas pirms plānotās B lapas atvēršanas dienas). Kā es saprotu, man ir tiesības uz maternitātes pabalstu. Bet kā tas tiek organizēts? Vai, izbeidzot darba attiecības un atrodoties bezdarbnieka statusā, es varēšu atvērt B lapu un saņemt pabalstu par pirmsdzemdību/pēcdzemdību atvaļinājumu (atsakoties no bezdarbnieka statusa)?  Paldies!

A
atbild:
05. septembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Par tiesībām uz maternitātes pabalstu

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir jābūt noteiktajam apdrošināšanas jeb kvalifikācijas periodam. Proti, obligātajām iemaksām maternitātes apdrošināšanai jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums, no kura ir izsniegta darbnespējas lapa B), vai ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī tad, ja sieviete atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

Jūsu minētajā gadījumā grūtniecības atvaļinājums sāksies laikā, kad no darba attiecību pārtraukšanas vēl nebūs pagājušas 60 dienas, un tas nozīmē, ka jums būs tiesības saņemt maternitātes pabalstu gan par grūtniecības, gan par dzemdību periodu, ja tiks izpildīts nosacījums par nepieciešamo kvalifikācijas periodu.

Par tiesībām uz vecāku pabalstu

Ja topošajai māmiņai ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai par to pašu jaundzimušo ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Par tiesībām saņemt bezdarbnieka pabalstu

Ja tiks noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes un vecāku pabalsts, tad bezdarbnieka pabalsta izmaksa jums tiks pārtraukta, jo bezdarbnieka pabalstu nemaksā par periodu, kad tiek saņemts maternitātes un vecāku pabalsts. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas