E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30228
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
6
2
6

Kopīpašnieki un apsaimniekošanas rēķins

J
jautā:
16. augustā, 2023
Līga

Labdien! Jautājums par kopīpašuma izdevumu segšanu. Man ar vīru kopīgi pieder dzīvoklis, un mums katram no tā zemesgrāmatā ir reģistrēta 1/2 domājamā daļa. Saskaņā ar savstarpējo vienošanos katrs sedzam pusi no ikmēneša rēķina par komunālajiem un citiem maksājumiem, kas saistīti ar šo dzīvokļa īpašumu, bet apsaimniekotājs rēķinu izraksta pilnā apmērā vienam no mums (mēs nedzīvojam kopā un kontaktus neuzturam). Vairākkārtīgi abi esam ar iesniegumu vērsušies pie apsaimniekotāja un lūguši, lai izraksta mums katram savu rēķinu 1/2 apmērā no kopējās rēķina summas, bet mūsu lūgums netiek apmierināts. Civillikuma 1071. pants noteic mūsu abu pienākumu segt šos izdevumus domājamās daļas apmērā, bet nekur nevaram atrast regulējumu par to, ka mums ir tiesības saņemt rēķinu par mums sniegto pakalpojumu domājamās daļas apmērā. Vai ir šāds regulējums? Kā pamatojums atteikumam ir norādīts tas, ka rēķins tiek izrakstīts par īpašumu, nevis īpašniekiem.

A
atbild:
21. augustā, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

2008. gada 9. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 5. pants noteic, ka kārtību, kādā notiek savstarpējie norēķini starp dzīvokļa īpašnieku un pārvaldnieku, nosaka pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumā. Minētā kārtība ir vienota visā dzīvojamā mājā.

Saprotams, ka tiek noslēgts viens pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgums par vienu dzīvokli. Šāda kārtība ir loģiska un saprotama, jo dzīvoklī noteikti ir uzstādīts viens ūdens skaitītājs (tātad uz dzīvokli, nevis uz katru kopīpašnieku) un arī ar siltumu tiek apgādāts dzīvoklis, nevis kopīpašnieks. Ievērojot, ka dzīvokļa īpašums ir nedalāms, starp dzīvokļa kopīpašniekiem izveidojas solidāras attiecības saskaņā ar Civillikuma 1672. pantu, un pārvaldniekam ir tiesības prasīt no katra kopīpašnieka saistību izpildījumu pilnā apmērā, t. i., veikt apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu apmaksu pilnībā.

Savukārt, pamatojoties uz Civillikuma 1071. pantu, kopīpašnieks, kurš saistību izpildījis pilnā apmērā, ir tiesīgs prasīt no otra kopīpašnieka, lai viņš izpilda savu saistību daļu.

Protams, kopīpašniekam tas nav ērti, bet jāatceras, ka kopīpašums ir apgrūtinājums un nevienu nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja šis apgrūtinājums ir nepanesams.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas