E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3082
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Tiesības pensionēties priekšlaicīgi, ja strādāts Latvijā un Anglijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2013
Helēna Dāvide

Labdien! Mans darba stāžs Latvijā ir 27 gadi 11 mēneši. Un darba stāžs Anglijā ir 8 gadi. Lai priekšlaicīgi pensionētos, ir vajadzīgs stāžs 30 gadi. Vai man būs iespēja pensionēties priekšlaicīgi?

A
atbild:
01. novembrī, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ināra Ļuta, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Lai būtu tiesības aiziet pensijā priekšlaicīgi, ir nepieciešams sasniegt 60 gadu vecumu un ir nepieciešams arī apdrošināšanas stāžs ne mazāks par 30 gadiem.

Ja ir strādāts Anglijā, tad piemēro Regulu Nr.883/2004, kas paredz tiesību noteikšanai uz Latvijas vecuma pensiju priekšlaicīgi izmantot Latvijas un Anglijas apdrošināšanas periodu summēšanu. Anglijas apdrošināšanas periodus ņem vērā tiesību noteikšanā uz Latvijas pensiju, ja  tos  apstiprinājusi Anglijas kompetentā iestāde.  

Lai gan tiesību noteikšanā uz Latvijas vecuma pensiju var izmantot Anglijas apdrošināšanas periodus, tie netiek ņemti vērā Latvijas pensijas aprēķināšanā, jo tiesības par tiem nosaka Anglijas kompetentā iestāde.

Ar pensijas pieprasījumu ir jāvēršas dzīvesvietas kompetentajā iestādē, kas uzsāks pensijas piešķiršanas procesu, nosūtot pieprasījumu otras valsts kompetentajai iestādei (Latvijā tā ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra). Pieprasījuma izskatīšanas laikā abas valstis sadarbojas, lai iegūtu nepieciešamo informāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas