E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30147
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Kā rīkoties, ja darba devējs nav izmaksājis neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju

J
jautā:
09. augustā, 2023
Alvis

Sveiki! Nostrādāju uzņēmumā divus gadus un sešus mēnešus. Ne reizi nav ņemts atvaļinājums. Aizejot prom no darba, netika izmaksāta nauda par neizmantoto atvaļinājumu. Kā rīkoties?

A
atbild:
15. augustā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 149. panta piektajai daļai ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. Darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Ja darba devējs, izbeidzot darba attiecības, nav izmaksājis jums neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par nostrādāto laiku, jums var ieteikt rakstiski vērsties pie darba devēja ar aicinājumu pildīt likumā noteikto pienākumu. Iesniegumu, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, ieteicams nosūtīt uz darba devēja e-pastu vai, ja elektroniskais paraksts nav pieejams, ar pasta starpniecību kā ierakstītu vēstuli.

Ja darba devējs viena mēneša laikā nesniedz atbildi, tostarp neizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, jums ir tiesības vērsties ar prasības pieteikumu tiesā. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Jāņem vērā, ka Darba likuma 31. pantā ir noteikts, ka visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš. Tas nozīmē, ka tiesā par darba samaksas (neizmaksātās atvaļinājuma naudas) piedziņu jums ir iespēja vērsties divu gadu laikā no darba attiecību izbeigšanas dienas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas