E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30048
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā organizējama tikšanās ar bērnu, kurš ievietots audžuģimenē

J
jautā:
29. jūlijā, 2023
kat

Labdien! Kādā veidā un cik bieži vecākiem, kuriem uz laiku ir atņemti bērni, ir iespējams tikties ar bērniem, kuri pagaidām atrodas audžuģimenē? Vai vecmāmiņai ir tiesības tikties un ņemt bērnus pie sevis (arī pa nakti)? Paldies!

A
atbild:
12. augustā, 2023

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem, brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm, nosaka Civillikuma 181. pants.

Savukārt Bērnu tiesību aizsardzības likuma 33. pants paredz, ka arī bērniem audžuģimenē ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar vecākiem, kā arī vecvecākiem, izņemot gadījumus, kad tas kaitē bērna/bērnu veselībai, attīstībai un drošībai vai rada draudus audžuģimenei vai citiem bērniem.

Gadījumos, kad bērns ir šķirts no ģimenes un dzīvo audžuģimenē, bērna likumiskais pārstāvis ir bāriņtiesa. Bāriņtiesa seko līdzi tam, lai audžuģimene veicinātu bērna un vecāka saskarsmi, – to paredz Bāriņtiesu likuma 39. pants.

Rīgas bāriņtiesa norāda, ka bērna vecāki vai vecvecāki par saskarsmi ar bērnu var vienoties ar audžuģimeni, taču, ja neizdodas vienoties, jāvēršas bāriņtiesā, kura tādā gadījumā palīdzēs audžuģimenei un bērna vecākiem vai vecvecākiem vienoties par saskarsmi.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 39. pantu bāriņtiesa var arī ierobežot vecāku vai vecvecāku saskarsmes tiesības, ja šāds kontakts apdraudēs bērna veselību, attīstību un drošību, kā arī tad, ja šāda saskarsme apdraud audžuģimeni vai citus audžuģimenes bērnus.

Attiecībā uz bērna ciemošanos un palikšanu pa nakti pie vecmāmiņas – tas ir iespējams, tomēr tikai gadījumā, ja bāriņtiesa pieņēmusi par to lēmumu, uzsver Rīgas bāriņtiesa.

Apkopojot iepriekš minēto, ja bērns ir šķirts no ģimenes un atrodas audžuģimenē, vecāki vai vecvecāki par saskarsmes tiesībām var vienoties ar audžuģimeni. Ja vienoties neizdodas, jāvēršas bāriņtiesā, savukārt, ja saskarsme ar vecākiem vai vecvecākiem apdraud bērnu, bāriņtiesa pieņem attiecīgu lēmumu. Gadījumā, ja vecāki vai vecvecāki vēlas, lai bērns uzturētos pie viņiem, ir vajadzīgs bāriņtiesas lēmums. Šādā gadījumā bērna vecākiem vai vecvecākiem jāvēršas bāriņtiesā, kura ir pieņēmusi nolēmumus par aizgādības tiesībām/ārpusģimenes aprūpi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas