E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32336
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Atjaunojot pārtrauktās aizgādības tiesības, vērtē visu faktu un apstākļu kopumu

J
jautā:
10. aprīlī, 2024
Diāna

Labdien! Esmu uz gadu (līdz šī gada augustam) atteikusies no meitas, lai varētu sakārtot problēmas ar dzīvokli un darbu. Uzzināju, ka esmu stāvoklī, taču tad nebija iespēju veikt abortu. Bērns dzims šomēnes (aprīlī). Es nebiju gatava vēl vienam bērnam un arī viņu nevēlējos. Tāpēc vairākus mēnešus situāciju pārdomāju un nolēmu, ka no bērna pēc piedzimšanas atteikšos. Vai šis lēmums neietekmēs mana pirmā bērna atgriešanu pie manis? Jautāju, jo neuzticos ne sociālajam dienestam, ne bāriņtiesai. 

A
atbild:
09. maijā, 2024

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa vispirms uzsver, ka vecāki nevar atteikties no bērna vai bērniem, lai tikmēr sakārtotu sadzīviskās problēmas, un pēc tam paņemt bērnu atpakaļ. Tāpēc jūsu situācijā, visdrīzāk, runa ir vai nu par vienošanos starp abiem vecākiem, pie kura bērns dzīvos un uzturēsies noteiktu laiku, vai par aizgādības tiesību pārtraukšanu, jo konstatēti iemesli, kāpēc vecāks nespēj parūpēties par atvasi.  

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 22. pantu par bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam bāriņtiesa lemj, ja ir faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu, bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāka vainas vai apzinātas rīcības, vai nolaidības dēļ, vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību, konstatēta vecāka vardarbība pret bērnu vai ir pamatotas aizdomas par vecāka vardarbību pret bērnu, vai arī vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai. Šādos gadījumos par bērnu rūpējas otrs vecāks, bet, ja tas nav iespējams, bāriņtiesa meklē bērnam ārpusģimenes aprūpes iespējas. 

Lemjot par pārtraukto aizgādības tiesību atjaunošanu, bāriņtiesa vērtēs visu faktu un apstākļu kopumu un ņems vērā bērna intereses, proti, vai ir novērsti tie riski, kuru dēļ vecākam tika pārtrauktas aizgādības tiesības, un vai nav radušies jauni. Tiks ņemta vērā arī vecāku sadarbība ar pašvaldības sociālo dienestu, spēja nodrošināt bērna pamatvajadzības, drošību un augšanu ģimeniskā vidē.  

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa paskaidro: pats par sevi apstāklis, ka māte ir atteikusies no otra bērna, nevarētu būt par pamatu atteikumam atjaunot aizgādības tiesības pār pirmo bērnu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas