E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18811
Lasīšanai: 3 minūtes
1
29
1
29

Kā saņemt valsts apmaksātu diska trūces operāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2019
Iveta

Labdien! Man interesē jautājums. Man vertebrologs teica, ka ir vajadzīga diska trūču operācija jostas daļai. Viņš piedāvāja maksas pakalpojumu, bet tādas naudas nav. Pie kā ir jāvēršas, ja gribu A slimnīcā veikt valsts apmaksātu diska trūču operāciju? Vai jāzvana uz slimnīcu, un kā var iestāties rindā uz šo operāciju?

A
atbild:
20. janvārī, 2020

2020. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”, papildinot tos ar 4.8.1.8. punktu, kas paredz, ka valsts apmaksātu diska trūces operāciju (mikrodiskektomiju vai mikrofenestrāciju) iespējams veikt, ja par to ir lēmis mugurkaula ķirurģijas ārstu konsilijs.

Kā informē Nacionālais veselības dienests, lai pieteiktos uz valsts apmaksātu operāciju, ir nepieciešams ģimenes ārsta, neiroķirurga, traumatologa ortopēda vai mugurkaula speciālista nosūtījums. Ierasts, ka sākumā ģimenes ārsts izraksta nosūtījumu pie kāda minētā ārsta speciālista, kurš izvērtē personas veselības stāvokli un izstrādā ārstēšanās plānu. Ja ārsts noteicis, ka nepieciešama operācija un ir saņemts ārstu konsilija lēmums, tad operācijai jāpiesakās kādā no astoņām ārstniecības iestādēm, kurās tiek veikta valsts apmaksāta diska trūces operācija. Lai pieteiktos valsts apmaksātai operācijai, personai jāvēršas izvēlētās ārstniecības iestādes reģistratūrā.

Šobrīd valsts apmaksātas operācijas veic šādās iestādēs:

  • Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca;
  • Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca;
  • Daugavpils reģionālā slimnīca;
  • Liepājas reģionālā slimnīca;
  • Rēzeknes slimnīca;
  • Vidzemes slimnīca;
  • Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca;
  • Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca.

Jānorāda, ka uz valsts apmaksātu operāciju var nosūtīt arī kāds no iepriekš minētajiem speciālistiem, kuram ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, bet kurš strādā kaut kur citur, nevis kādā no nosauktajām astoņām slimnīcām.

Informācija par rindu garumiem uz diska trūces operācijām pieejama NVD interneta vietnē www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Rindapiearsta.lv” – “Stacionārie pakalpojumi”, klikšķinot uz faila “Pārskats par stacionāro pakalpojumu rindām (ķirurģiskā palīdzība u. c.)”. Failā jāmeklē ailīte ar nosaukumu “mikrodiskektomija”.

Informāciju par valsts apmaksātu pakalpojumu gaidīšanas rindas garumiem iedzīvotāji var noskaidrot, arī sazinoties ar Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centra speciālistiem, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni – 8000 1234.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas