E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33541
Lasīšanai: 3 minūtes

Ģimenes ārsts, kurš atrodas prombūtnē ilgāk par piecām dienām, jāaizvieto citam ārstam

J
jautā:
10. augustā, 2024
Ingrīda

Vai ārsta palīgs, kurš strādā pie ģimenes ārsta, ir tiesīgs ģimenes ārsta prombūtnes laikā izrakstīt un pagarināt DNL, iekasēt no pacienta līdzmaksājumu, izrakstīt receptes?

A
atbild:
11. septembrī, 2024

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka ikvienam ģimenes ārstam, kurš atrodas līgumattiecībās ar NVD, esot prombūtnē ilgāk par piecām dienām, ir pienākums nodrošināt, ka pacientiem palīdzību sniedz cits ģimenes ārsts. Savukārt, ja prombūtne nepārsniedz piecas dienas, praksē strādājošais ārsta palīgs ir tiesīgs veikt visas jūsu minētās darbības.  

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 268 “Noteikumi par ārstniecības personu un studējošo, kuri apgūst pirmā vai otrā līmeņa profesionālās augstākās medicīniskās izglītības programmas, kompetenci ārstniecībā un šo personu teorētisko un praktisko zināšanu apjomu” ārsta palīgs (feldšeris) ir ārstniecības persona, kura ieguvusi profesionālo vidējo izglītību vai pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību saskaņā ar akreditētu ārsta palīga (feldšera) studiju programmu. Pamatojoties uz minēto, ārsta palīgs ir tiesīgs: 

  • sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību slimajiem (cietušajiem) dzīvībai bīstamā, kritiskā stāvoklī pirmsslimnīcas etapā un stacionāro ārstniecības iestāžu uzņemšanas (neatliekamās palīdzības) nodaļās; 
  • noteikt pacientam diagnozi, ārstēšanu; 
  • patstāvīgi lietot un izrakstīt medicīniskos preparātus, tai skaitā stipri iedarbīgos preparātus; 
  • konstatēt pacienta nāvi; 
  • sadarbībā ar ārstu nodrošināt nepārtrauktu medicīnisko palīdzību un profilaksi pacientiem visos veselības aprūpes līmeņos; 
  • organizēt un vadīt savu un savu kolēģu darbu; 
  • izglītot pacientus, sabiedrības locekļus, komandas dalībniekus. 

Turpretī Ministru kabineta noteikumi “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” paredz, ka ārsta palīgs ir tiesīgs izsniegt darbnespējas lapu par pirmajām deviņām darbnespējas dienām, bet, ja darbnespējas cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība,  par pirmajām 10 darbnespējas dienām. Darbnespējai turpinoties ilgāk par deviņām vai 10 dienām, ārsta palīgs izvērtē personas darbnespēju, nosūta pacientu pie ģimenes ārsta vai ārsta speciālista, kas attiecīgi veic turpmāko darbnespējas izvērtēšanu un darbnespējas lapas turpināšanu, ja nepieciešams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas