E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32368
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Vai var atņemt bērnu, ja persona apmeklējusi narkologu

J
jautā:
12. aprīlī, 2024
Liene

Kādas iestādes redz, ka persona ir apmeklējusi narkologu? Vai minētā iemesla dēļ var atņemt bērnu vai nākt uz mājām pārbaudēs?

A
atbild:
10. maijā, 2024

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka pacienta medicīnisko informāciju e-veselības sistēmā drīkst apskatīt tikai pacients un ārstējošie ārsti ārstniecības mērķiem, autorizējoties e-veselības portālā eveseliba.gov.lv vai izmantojot informācijas sistēmu, kas integrēta darbam e-veselībā. 

Atbilstoši normatīvajam regulējumam NVD nodrošina e-veselības sistēmā apritē esošās informācijas konfidencialitāti, tostarp informācijas nodošanu tikai tām personām, kuras ir pilnvarotas to saņemt un lietot.  

NVD par sistēmā esošajiem datiem var sniegt informāciju pēc konkrētās personas vai trešo personu pieprasījuma, ja to paredz normatīvie akti, piemēram, informāciju drīkst nodot citām valsts un pašvaldību institūcijām, ja tas nepieciešams to uzdevumu izpildei un iestādes ir lūgušas sniegt šādu informāciju. 

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa norāda: atbilstoši Bāriņtiesu likuma 16. pantam bāriņtiesai ir tiesības pieprasīt un saņemt no valsts un pašvaldības iestādēm, komerciestādēm un organizācijām ziņas, kas nepieciešamas bērna tiesību likumības vai bāriņtiesas kompetencē esošo jautājumu izlemšanai. Tāpat bāriņtiesai ir tiesības pārbaudīt bērna dzīves apstākļus. Viens no bāriņtiesas pienākumiem ir iesniegumu un sūdzību par vecāka rīcību izskatīšana. Lai aizstāvētu bērna intereses un tiesības, bāriņtiesa var pārbaudīt bērna apstākļus mājās un, lai attiecīgā pārbaude notiktu, bāriņtiesai nav nepieciešams pieprasīt informāciju no narkoloģijas iestādes. 

Tomēr, noskaidrojot apstākļus administratīvajā lietā, bāriņtiesa var pieprasīt informāciju no NVD par personas uzskaiti kādā no psihiatrijas un narkoloģijas iestādēm. Saņemot šādas ziņas, bāriņtiesa pieprasīs konkrētu informāciju attiecīgajā iestādē, un tā tiks vērtēta kopsakarā lietā ar citu iegūto informāciju. Ja vecākam ir alkohola atkarības problēmas, kuru dēļ radušās grūtības bērnu pienācīgai aprūpei, informācija no psihiatrijas un narkoloģijas iestādēm būs viens no svarīgākajiem vērtēšanas aspektiem.  

Bāriņtiesu likums nosaka gadījumus, kādos bāriņtiesa var lemt par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam. Tie ir gadījumi, ja:  

  • radušies faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu; 
  • bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāka vainas dēļ (vecāka apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ); 
  • vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību; 
  • vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai, izņemot gadījumu, kad viņš kā laulātais ir devis piekrišanu tam, ka bērnu adoptē otrs laulātais; 
  • konstatēta vecāka vardarbība pret bērnu vai ir pamatotas aizdomas par vecāka vardarbību pret bērnu.  
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas