E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32678
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai var noteikt, kādu personu klātbūtnē īstenojama saskarsme ar bērnu

J
jautā:
16. maijā, 2024
Olga

Labdien! Nu jau gandrīz gadu esmu šķīrusies no bērna tēva. Esam noslēguši šķiršanās līgumu, jo mūsu bērns ir nepilngadīgs. Es piedāvāju bērna tēvam apmeklējumus bez ierobežojumiem daudzuma un laika ziņā, ko arī izpildu līguma noteiktajā kārtībā. Bērna tēvs maksā uzturlīdzekļus, un man pret bērna tēvu nav nekādu pretenziju. Bērna tēvam ir jauna kopdzīves biedre ar diviem nepilngadīgiem bērniem, viens no mazuļiem ir ar diagnozi autisms. Es šo sievieti lieliski pazīstu ilgus gadus. Viņa ne reizi vien ir rakstījusi (ir saglabāti ekrānšāviņi) par to, ka bērnu nodos bērnunamā (jo tobrīd viņas bērna tēvs nevarēja maksāt alimentus un nebija darba attiecībās), ka nolikšot bērnu pie vecvecāku durvīm kā mazu kaķēnu. Manuprāt, šādi izteikumi ir emocionālā vardarbība. Vai es kā bērna likumiskais pārstāvis (protams, arī tēvs ir pārstāvis), balstoties uz minēto sievietes rīcību, varu liegt savam bērnam tikties ar viņu? Piemēram, bērna tēvam, dodoties pastaigā ar bērnu ratos, liegt šīs personas klātbūtni. Es nekādā gadījumā neliedzu bērna tēvam pavadīt laiku ar bērnu, es nevēlos šīs personas klātbūtni. Paldies! 

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Civillikums noteic, ka vecāku saskarsmes tiesības ar bērnu tiek noteiktas, jau šķirot laulību. Svarīgi, kādā veidā šīs tiesības tika noteiktas. Ja vienošanās ir slēgta pie notāra, tad to var noslēgt no jauna, konkretizējot, kādu personu klātbūtnē drīkst īstenot saskarsmes tiesības. Ja nepieciešams, tad var izmantot arī mediatora pakalpojumu (ģimenes strīdu risināšanai piecas mediācijas sesijas ir valsts apmaksātas). Sertificētu mediatoru padomes tīmekļvietnē ir pieejams sertificētu mediatoru saraksts, kas piedāvā valsts apmaksātu mediāciju.  

Savukārt, ja līdzšinējās saskarsmes tiesības ir noregulētas ar tiesas nolēmumu, tad, rodoties jauniem apstākļiem, kas nav piemēroti pašreizējai situācijai, katrs vecāks ir tiesīgs iesniegt jaunu prasību vispārējās jurisdikcijas tiesā. 

Tomēr svarīgi uzsvērt, ka otram vecākam jāspēj pierādīt, kādā veidā jaunie apstākļi, piemēram, bērna tēva jaunās dzīvesbiedres klātesamība, var kaitēt bērna interesēm un labklājībai.    

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas