E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32430
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Tēva saskarsmes tiesības ar bērnu, ja nav ieraksta par tēvu dzimšanas apliecībā

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Andrejs

Labdien! Neilgu laiku pēc dēla piedzimšanas mēs ar dzīvesbiedri izšķīrāmies un sadalījām mantu. Dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs es neesmu norādīts. Viņas advokāts teica, ka mums divu gadu laikā jānokārto jautājumi par bērnu. Mēs jau ilgu laiku nedzīvojam kopā, es bērnam palīdzu, līdz šim viss bija kārtībā. Tagad dēla māte ir precējusies ar citu vīrieti un jau kādu laiku negrib, lai es satiktos ar dēlu. Kā es varu caur tiesu vai citādi nokārtot, lai bērna dokumentos būtu norādīts kā tēvs? Bērnam nākamgad būs 14 gadu. Es zinu, ka ir pagājis ilgs laikposms, kad to varēja normāli nokārtot.

A
atbild:
16. maijā, 2024

Vispirms jānorāda, ka precīzākas atbildes sniegšanai būtu nepieciešama plašāka informācija.  

Saskaņā ar Civillikuma 155. pantu, ja bērna dzimšanas apliecībā nav norādīts tēvs, paternitāti iespējams atzīt, iesniedzot iesniegumu bērna dzimšanas vietas dzimtsarakstu nodaļā. Tas izdarāms, bērna mātei, bērna mātes vīram un bioloģiskajam tēvam (jums) personiski iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju parakstu īstums. Ņemot vērā norādīto informāciju par bērna vecumu, paternitātes atzīšanai būs nepieciešama arī bērna piekrišana. Paternitāte tiks atzīta ar ierakstu dzimšanas reģistrā. 

Ja ar bērna māti vai viņas jauno vīru neizdodas vienoties par kopīga iesnieguma iesniegšanu, risinājums ir vērsties tiesā ar prasību par paternitātes atzīšanu, kā arī vecāku tiesībām un tikšanās kārtību ar bērnu, norāda Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa.  

Saskaņā ar Civillikuma 157. pantu, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.  

Tomēr, kā uzsver bāriņtiesa, bērna labākajām interesēm atbilstu mierīga un konstruktīva saziņa starp abiem vecākiem, vienojoties par katra vecāka lomu bērna dzīvē. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas