E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20442
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Valsts apmaksātas autiņbikses – atkarīgs no pacienta diagnozes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2020
Maiga

Urīna nesaturēšana, 78 gadi, vēlos saņemt autiņbikses. Ģimenes ārsts bez norīkojuma sūta pie ginekologa. Kā tas atsaucas uz apdrošināšanu un pārējām pacienta iemaksām (arī pie urologa)?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Nacionālais veselības dienests
Anna Karolīna Šaule, sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai saņemtu valsts apmaksātu ārsta speciālista konsultāciju vai diagnostisko izmeklējumu, maksājot tikai pacienta līdzmaksājumu, nepieciešams ģimenes ārsta vai cita ārsta speciālista nosūtījums. Ginekologs ir tiešās pieejamības speciālists, un, lai saņemtu valsts apmaksātas konsultācijas ginekoloģijā, ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams. Savukārt, lai saņemtu valsts apmaksātas urologa konsultācijas – nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums (ja vien šeit nav domāts onkologs urologs). Tādēļ aicinām pacientu vērsties pie sava ģimenes ārsta un saņemt nepieciešamo nosūtījumu.

Saņemot valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, pacientam ir jāveic pacienta līdzmaksājums (ja vien persona nepieder pie kādas iedzīvotāju grupas, kas ir atbrīvota no pacienta iemaksām, piemēram, ir I grupas invalīds). Lielākā pakalpojuma izmaksu daļa tiek segta no valsts budžeta līdzekļiem. Veicot pacienta līdzmaksājumu, jāsaņem maksājumu apliecinošs dokuments – čeks vai stingrās uzskaites kvīts. Pacienta līdzmaksājums par valsts apmaksātu ārsta speciālista apmeklējumu ir 4 eiro. Ar pacienta līdzmaksājuma apmēru var iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi” > “Pacienta līdzmaksājumi”Pacienta līdzmaksājumu apmēri 2020. gadā.

Zāles un medicīniskās ierīces (piemēram, inkontinences līdzekļi – autiņbikses, ieliktņi), kas iekļautas valsts kompensējamo zāļu sarakstā, tiek apmaksātas 100%, 75% un 50% apmērā – atkarībā no pacientam noteiktās diagnozes. Informāciju par inkontinences līdzekļu kompensācijas apmēru un atbilstošajām diagnozēm apskatāma Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Kompensējamo zāļu saraksti” > “Diagnožu un kompensējamo zāļu vispārīgo nosaukumu/medicīnisko ierīču saraksts”.

Ja pacients iegādājies privātu veselības aprūpes apdrošināšanas polisi, tad par tās nosacījumiem un izmantošanas iespējām aicinām vērties pie konkrētā pakalpojuma sniedzēja.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas