E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30000
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Vai nepilngadīgs bērns var reģistrēt paziņoto saimniecisko darbību, izīrējot mantotu īpašumu

J
jautā:
24. jūlijā, 2023
Poļina

Labdien! Nepilngadīgs bērns (14 gadu) saņem mantojumā dzīvokli no tēva. Māte to grib izīrēt par 300 eiro, īres līgums būs uz bērna vārda, naudu bērns saņems uz savu kontu. Vai bērnu var reģistrēt kā nesaimnieciskās darbības veicēju un maksāt 10% IIN? Vai šajā situācijā bērns var palikt mātes apgādībā?

A
atbild:
10. augustā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Par jautāto, vai nepilngadīgs bērns var reģistrēt nesaimniecisko darbību un maksāt 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli, Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti norāda: jā, tas ir iespējams. Nodokļu normatīvie akti neliedz un neierobežo nepilngadīgam bērnam uz sava vārda Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrēt paziņoto saimniecisko darbību. Tomēr šajā gadījumā tas ir jādara ar mātes kā likumiskā pārstāvja starpniecību.

Lai to izdarītu, vispirms māte pieslēdzas Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (turpmāk – EDS), izvēlas sadaļu “Dokumenti” – “Sagatavot dokumentu” – “No veidlapas” – “Pēc dokumentu grupas” – “Informācija Valsts ieņēmumu dienestam” un nosūta VID šādus dokumentus (skenētus vai fotografētus):

  • paziņojumu par saimnieciskās darbības ienākumu noteikšanu, kas pieejams VID tīmekļvietnē, sadaļā “Iedzīvotājiem” – “Saimnieciskā darbība” – “Veidlapas un iesniegumi” (Veidlapas un iesniegumi | Valsts ieņēmumu dienests (vid.gov.lv)). Tajā norāda bērna vārdu, uzvārdu, personas kodu un citus prasītos datus. No šī paziņojuma izrietēs, ka paziņotās saimnieciskās darbības veicējs un 10% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (turpmāk – IIN) maksātājs ir tieši pats bērns;
  • noslēgto īres līgumu (kas noslēgts starp bērnu un dzīvokļa īrnieku);
  • bāriņtiesas lēmumu, ka māte var pārstāvēt bērna intereses saistībā ar saņemto mantojumu līdz bērna pilngadībai.

Lēmumu par to, ka bērnam ir reģistrēta paziņotā saimnieciskā darbība, VID nosūtīs mātei EDS.

Tas, vai bērnam no gūtā ienākuma par dzīvokļa izīrēšanu būs jāmaksā 10% IIN, ir atkarīgs no tā, ar ko ir noslēgts īres līgums.

Ja īres līgums noslēgts ar juridisku personu (uzņēmumu) vai fizisku personu, kura reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs, gada ienākumu deklarāciju var neiesniegt, jo nodoklis ir jāietur un jāsamaksā šīm personām, kā arī jāiesniedz VID paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām (bērnam izmaksāto summu un ieturēto nodokli).

Savukārt, ja īres līgums ir noslēgts ar fizisku personu, tad nākamajā gadā, no 1. marta līdz 1. jūnijam, bērnam ir obligāti jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija un jānomaksā 10% IIN no gūtā ienākuma par dzīvokļa izīrēšanu.

Lai to izdarītu, bērnam ir jāvar pieslēgties EDS.

Ja bērnam ir internetbanka, viņš ar tās rekvizītiem pieslēdzas VID EDS, izmantojot www.latvija.lv iespējas, un iesniedz gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējo gadu (EDS – sadaļa “Gada ienākumu deklarācija” – atvērt, izvēlas attiecīgo gadu un aizpilda izvērstajā versijā veidlapu D11), norādot attiecīgā gada laikā gūtos ienākumus no dzīvokļa izīrēšanas un nomaksājot no tiem 10% IIN (atskaitot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu). Izdevumos var iekļaut nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, ko veicis bērns no sava konta vai māte, kura pārstāv bērna intereses saistībā ar saņemto mantojumu līdz bērna pilngadībai.

Savukārt, ja bērnam nav internetbankas, māte no sava EDS profila sadaļā “Dokumenti” – “Sagatavot dokumentu” – “No veidlapas” – “Pēc dokumentu grupas” – “Informācija Valsts ieņēmumu dienestam” lūdz piešķirt bērnam EDS lietotāja vārdu un paroli, pielikumā nosūtot bērna vārdā aizpildītu iesniegumu “Iesniegums par Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmas lietotāju (-iem)”, kas pieejams VID tīmekļvietnē, sadaļā “Noderīgi” – “EDS” – “Iesniegumi un pilnvaras” – “Iesniegums par VID informācijas sistēmas lietotāju (-iem)” (https://www.vid.gov.lv/lv/iesniegumi-un-pilnvaras#iesniegums-par-vid-informacijas-sistemas-lietotaju-iem). Kad uz iesniegumā norādīto e-pastu saņemts lietotāja vārds un parole, māte var pieslēgties EDS un bērna vārdā iesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Plašāka informācija par paziņoto saimniecisko darbību pieejama VID tīmekļvietnē.

Par vaicāto, vai šajā situācijā bērns var palikt apgādībā mātei, informējam, ka to ietekmē ienākumu apmērs, kuru gada laikā no dzīvokļa izīrēšanas gūst nepilngadīgais bērns. Ja šie ienākumi kalendārā gada laikā nepārsniedz 3000 eiro (pirms 10% iedzīvotāju ienākuma nodokļa atskaitīšanas), tad bērns var palikt mātes apgādībā, savukārt, ja ieņēmumi kalendārajā gadā pārsniegs 3000 eiro, bērns vairs nevarēs palikt mātes apgādībā, proti, nevarēs saglabāt apgādājamās personas statusu visu kalendāro gadu.

Līdz ar to, ja ir paredzams, ka ieņēmumi no dzīvokļa izīrēšanas kalendārajā gadā pārsniegs 3000 eiro, mātei ir jāpieslēdzas EDS, jāatver sava algas nodokļa grāmatiņa un jānoņem bērns no apgādības.

Video pamācība par apgādības norādīšanu un pārtraukšanu pieejama VID tīmekļvietnē: “Algas nodokļu grāmatiņa – YouTube”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas