E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29993
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Kāda terase ir uzskatāma par vaļēju?

J
jautā:
23. jūlijā, 2023
Vladislavs

Labdien! Likumā paredzēts, ka ir atļauts būvēt vaļējas terases bez jebkādas būvniecības dokumentācijas, ja tās nav saistītas ar ēku. Rodas vairāki jautājumi:

  • Kāds ir minimālais attālums no ēkas līdz terasei, lai terase netiktu uzskatīta par ēkas daļu? (Izlasot likumu, izskatās, ka pat, piemēram, 2 cm attālums, ja terasi nestiprina pie ēkas, ir pietiekams.)
  • Kāda terase ir uzskatāma par vaļēju? Ja vienīgais faktors ir jumta un/vai sienu eksistence (ēkas pazīmes), tad, piemēram, pergola arī ir vaļēja terase?
  • Uzstādot saules paneļus uz jumta, tos nav nepieciešams saskaņot, jo tā ir iekārta. Uzstādot tos uz zemes, ir nepieciešami attiecīgi dokumenti. Kā ir tad, ja tos uzstāda uz vaļējas terases ar stabiem? Vaļējai terasei nav nepieciešams projekts, saules panelis netiek uzstādīts uz zemes. Vai tad arī nav nepieciešams projekts? Terasei nav jumta un sienu, savukārt saules paneļi ir iekārta, nevis jumts. Paldies!
A
atbild:
31. jūlijā, 2023

Apgalvojums.

Likumā paredzēts, ka ir atļauts būvēt vaļējas terases bez jebkādas būvniecības dokumentācijas, ja tās nav saistītas ar ēku.

Atbilde.

Minētais izriet no Ministru kabineta noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi”  6.3.4. apakšpunkta, kas nosaka, ka būvniecības ieceres dokumentācija nav nepieciešama vaļējas terases (kas nav saistīta ar ēku) būvniecībai.

Jautājums.

Kāds ir minimālais attālums no ēkas līdz terasei, lai terase netiktu uzskatīta par ēkas daļu? (Izlasot likumu, izskatās, ka pat, piemēram, 2 cm attālums, ja terasi nestiprina pie ēkas, ir pietiekams.)

Atbilde.

Normatīvajos aktos nav noteikts konkrēts attālums (2 cm) vai kāds cits izmērāms lielums starp terasi un tās tuvumā esošo ēku, kuru pārsniedzot, terase vairs nebūtu uzskatāma par ēkas sastāvdaļu. Attiecīgais jautājums ir vērtējams pēc būtības, nosakot būvju skaitu un katras būves apjomu. To neietekmē tas, vai starp terasi un ēkas iekštelpām ir vai nav kāda konkrēta attāluma, šuves, sliekšņa vai kāda cita nodaloša vai savienojoša risinājuma vai konstrukcijas.

Jautājums.

Kāda terase ir uzskatāma par vaļēju?

Atbilde.

Vaļēja terase ir tāda, kas nav segta vai daļēji segta. Vaļēja terase ir tāda, kurai nekur nav konstrukcijas, kas ir uzskatāmas par jumta segumu vai pilda jumta funkciju. Šajā jautājumā papildus informējam, ka, piemēram, “Depo” vai kādā citā veikalā iegādājamās nojumes uzstādīšana terasē nav uzskatāma par tādu jumta konstrukciju vai segumu, kas minēto terasi padarītu par segtu no būvniecības regulējuma aspekta.

Jautājums.

Ja vienīgais faktors ir jumta un/vai sienu eksistence (ēkas pazīmes), tad, piemēram, pergola arī ir vaļēja terase?

Atbilde.

Lai sniegtu atbildi uz jautājumu, pietrūkst informācijas par to, ko jautājuma uzdevējs domā ar vārdu “pergola”, jo nozīmes var būt dažādas, piemēram:

  • ar vīteņiem apaudzēta režģiem veidota eja (https://termini.gov.lv/);
  • pie ārsienas stiprināts režģots pārsegums vai brīvstāvoša statņu–siju konstrukcija (Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvs LBN 200-21);
  • ar vīteņaugiem rotāta lapene; ar vīteņaugiem rotāta galerija, kas sastāv no koka vai akmens stabu vai vieglu arku rindām, kuras augšdaļā savieno režģi (https://tezaurs.lv/).

Savukārt būvju klasifikācijā par pergolām ir noteikts: “Ja ēkām nav sienu (piemēram, nojumēm, pergolām un rotondām), jābūt jumta projekcijas vai citādi iezīmētai robežai, kas nosaka patstāvīgi izmantojamas ēkas teritoriju.”

Būtiski ir apzināties –, ja terase vai pergola ir segta, tai ir ēkas pazīmes un uz to attiecas ēkas būvniecības regulējums, bet, ja jumta seguma nav, objekts pēc tā būtības un konstruktīvā izpildījuma nosaka to, vai tā ir/nav būve. To nenosaka objekta nosaukums “pergola”.

Jautājumā daļēji ietverts apgalvojums, ka ēkas pazīmes viens no nosacījumiem ir sienu esamība, taču tā nav. Ēka var būt arī tāda būve, kurai nav sienu, piemēram, nojume bez sienām arī ir ēka.

Apgalvojums.

Uzstādot saules paneļus uz jumta, tos nav nepieciešams saskaņot, jo tā ir iekārta.

Atbilde.

Apgalvojums ir korekts daļā, ka saules paneļi ir iekārta, taču nav pilnībā korekts par to, ka to uzstādīšanu nav nepieciešams saskaņot. Pastāv varbūtība, ka saskaņojums ir nepieciešams arī iekārtas uzstādīšanai uz ēkas, inženierbūves vai zemes (teritorijā). Ir jāņem vērā, ka pašvaldība savas teritorijas plānošanas dokumentos dažādu objektu izvietošanai uz būves, zemes vai citur pašvaldības teritorijā ir tiesīga noteikt prasības, kas ir jāievēro, piemēram, no vides estētikas vai teritorijas izmantošanas aspekta, un šādas prasības var būt attiecināmas arī uz saules paneļiem. Turklāt, ja ēka vai inženierbūve ir kultūras pieminekļa objekts, tad uz to varētu būt attiecināmi dažādi ierobežojumi arī iekārtu (tai skaitā saules paneļu) uzstādīšanai.

Jautājums.

Uzstādot tos [saules paneļus] uz zemes, ir nepieciešami attiecīgi dokumenti. Kā ir tad, ja tos uzstāda uz vaļējas terases ar stabiem?

Atbilde.

Saules paneļu uzstādīšanai uz zemes nav nepieciešama būvniecības dokumentācija. Apstāklis, ka iekārtu vai tās turošo konstrukciju balsta zemē, šo iekārtu vai konstrukciju nepadara par būvi. Vienlaikus ir jāņem vērā katras pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentos noteiktais, jo tajos varētu būt noteikta speciāla kārtība saules paneļu uzstādīšanai arī uz zemes vai citur teritorijā.

Jautājums.

Vaļējai terasei nav nepieciešams projekts, saules panelis netiek uzstādīts uz zemes. Vai tad arī nav nepieciešams projekts? Terasei nav jumta un sienu, savukārt saules paneļi ir iekārta, nevis jumts.

Atbilde.

Ja vaļēju terasi aprīko ar stabiem vai pergolai līdzīgu režģi un uz tā uzstāda saules paneli, kas vienlaikus pilda arī jumta seguma (patvēruma) funkciju, tad tā vairs nav uzskatāma par vaļēju terasi. Tā ir segta vai daļēji segta terase, proti, tai ir ēkas pazīmes un uz to ir attiecināms ēkas būvniecības regulējums. Šādā gadījumā uz objektu nav attiecināma Ministru kabineta noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6.3.4. apakšpunktā noteiktā kārtība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas