E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29544
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Līguma būtiskās sastāvdaļas

J
jautā:
26. maijā, 2023
Māris

Vai līgumam var pievienot punktu par līgumsodu, ja otra puse tam nepiekrīt? Vai to var izdarīt tiesas ceļā? Situācija tāda, ka noslēdzu sadarbības līgumu, bet nevienojāmies par līgumsodu. Otra puse tagad vienkārši nepilda ar līgumu uzņemtās saistības, un diemžēl tai nevar piemērot nekādas sankcijas. Komunicēt atsakās, apgalvo, ka līgums zaudēs spēku, jo tagad trīs mēnešus iepriekš brīdina ar CL 2264. pantu. Vai tad tā vispār var būt? Vai nevajag līgumā kaut kā atrunāt to, kam un kur paliek produkts?

A
atbild:
07. jūnijā, 2023

Civillikuma 1511. pants noteic, ka līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. p.).

1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

1587. pants noteic, ka līgumsods ir pametums, ko kāda persona uzņemas ciest sakarā ar savu saistību neizpildi vispār, nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā).

Līgumsods par saistību neizpildi vispār ir konkrēti noteikta naudas summa vai cita mantiska vērtība, kuru nedrīkst noteikt vairākkārtīgu (atkārtotu) vai pieaugošu maksājumu vai devumu veidā.

Līgumsods par saistību nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā) var tikt noteikts pieaugošs, taču kopumā ne vairāk par 10% no pamatparāda vai galvenās saistības apmēra.

Tādējādi, slēdzot līgumu, ir būtiski paredzēt visus iespējamos tiesiskos aspektus, kas saistās ar līguma priekšmetu (tā precīzu definēšanu) saistībām, ko uzņemas puses, līguma izpildes termiņu, nodevumiem, atlīdzību , līgumsodiem likumisko un līgumisko procentu aprēķināšanu un piemērošanas kārtību (ja attiecas) īpašuma un autora tiesībām u. c.

Ja līgums jau ir noslēgts, tad jūs nevarat “piespiest” otru pusi uzņemties saistības, kuras vēlaties iekļaut līgumā post factum. Ja otra puse nepiekrīt šādiem līguma grozījumiem – tie nav spēkā.

Civillikuma 2264. pants nosaka: ja sabiedrības līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku vai uz laiku līdz kāda biedra mūža beigām vai ja līgumu pēc tajā noteiktā laika notecējuma klusējot pagarina, tad katrs biedrs var līgumu uzteikt, paziņojot atsevišķi katram no pārējiem biedriem uzteikumu trīs mēnešus iepriekš. Ja nolīgts noslēgt sabiedrības rēķinus ikgadus, tad līgums uzteicams trīs mēnešus pirms attiecīgā darbības gada noslēguma. Tomēr biedrs nevar uzteikt ļaunprātīgi; pretējā gadījumā biedrs atbild par zaudējumiem, kas cēlušies šāda uzteikuma dēļ, un nepiedalās peļņā, ko sabiedrība ieguvusi pēc šā uzteikuma.

Tādējādi otra puse paziņo jums par līguma vienpusēju izbeigšanu un atkāpšanos no tā.

Kā tas izriet jo jautājuma, pušu starpā ir noslēgts sabiedrības līgums. Sabiedrības līguma tiesiskos priekšnosacījumus un regulējums ir meklējams Civillikuma 2241.–2280. pantā. Iespējams, regulējumu, kas nav atrunāts jūsu līgumā, būs iespējams atrast minētajos Civillikuma pantos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas