E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29920
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesiskums likumu izstrādes procesā

J
jautā:
17. jūlijā, 2023
Anita

Pirms pieņemt likumu, likuma grozījumus LR Saeimā, kas izvērtē un ir atbildīgs par likuma, likuma grozījuma projekta tiesiskumu?

A
atbild:
24. jūlijā, 2023
Saeima
Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienests

Latvijas Republikas Satversmes 65. pantā un Saeimas kārtības ruļļa 79. pantā noteikts, ka likumprojektus Saeimai var iesniegt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisijas, ne mazāk kā pieci deputāti, kā arī Satversmē paredzētos gadījumos un kārtībā viena desmitā daļa vēlētāju. Pēc šāda likumprojekta saņemšanas Saeima lemj par tā nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju, vai par tā noraidīšanu.
     
No visiem izskatāmajiem likumprojektiem lielāko daļu ir iesniedzis Ministru kabinets. Šos likumprojektus pamatā izstrādā par attiecīgo nozari atbildīgās ministrijas, ievērojot no Ministru kabineta kārtības ruļļa izrietošās procedūras, tostarp normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumus un šādu projektu sākotnējās ietekmes izvērtēšanas kārtību. Normatīvā akta projekta izstrādes stadijā lielā mērā tiek vērtēts arī tā tiesiskums.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli nevienu likumprojektu nedrīkst iekļaut darba kārtībā un izskatīt Saeimas sēdē, pirms tas ir izskatīts atbildīgajā komisijā un tā ir sniegusi savu atzinumu. Atbildīgā komisija pirms lēmuma pieņemšanas parasti uzklausa likumprojekta autorus, pieaicinātos attiecīgās nozares un tiesību ekspertus, tostarp Saeimas Juridisko biroju, bieži vien arī nevalstiskās organizācijas, lai pārliecinātos par likumprojekta nepieciešamību un tā atbilstību Latvijas Republikas Satversmei un Latvijas Republikai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem.

Labs saturs
1
saistītie raksti
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas