E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29904
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba devējam atvaļinājuma pārcelšana jāspēj pamatot

J
jautā:
14. jūlijā, 2023
Gunta

Labdien! Strādāju valsts iestādē. Man tika piešķirts atvaļinājums no 25. maija līdz 31. maijam (viena nedēļa), atvaļinājums tika pagarināts par vienu dienu saistībā ar Vasarsvētkiem. Darbā ierados 2. jūnijā. Otra atvaļinājuma daļa bija paredzēta no 19. jūnija līdz 9. jūlijam. Biju paredzējusi, ka darbā jāierodas 13. jūlijā, jo atvaļinājumā iekrita trīs svētku dienas, tomēr tiku informēta, ka darbā jābūt jau 11. jūlijā. Turklāt izrādījās, ka atvaļinājuma otrās daļas sākums bez saskaņošanas ar mani ir pārcelts uz sestdienu, 17. jūniju. Vai darbā ierašanās diena pēc atvaļinājuma ir aprēķināta pareizi? Vai darba devējam bija tiesības bez saskaņošanas ar mani pārcelt atvaļinājuma otrās daļas sākuma dienu?

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Attiecībā uz atvaļinājuma pagarināšanu saistībā ar svētku dienām ir norādāms –, ja atvaļinājuma otrās daļas sākums tika pārcelts uz 17. jūniju un atvaļinājuma ilgums bija trīs nedēļas, tad atvaļinājums noslēdzās 7. jūlijā. Ņemot vērā, ka šajā periodā bija divas svētku dienas (23. un 24. jūnijs), atvaļinājums pagarinājās par divām dienām (8. un 9. jūliju). Tā kā 10. jūlijs bija papildu brīvdiena (oficiālā brīvdiena pēc Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku dienas), atvaļinājums pagarinājās par vēl vienu dienu un darbā bija jāatgriežas 11. jūlijā.

Attiecībā uz atvaļinājuma sākuma pārcelšanu Valsts kancelejas ieskatā darba devējam vajadzēja jūs informēt par izmaiņām ikgadējā atvaļinājuma periodā. Atvaļinājuma piešķiršanas pamatā ir darbinieka un darba devēja vienošanās. Darba likuma 150. panta otrā daļa paredz, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes. Vienlaikus šis pienākums nav absolūts, taču darba devējam jāspēj pamatot, kāpēc tās nav ņemtas vērā, norādīts Darba likuma komentāros.

Tāpat jāņem vērā – tā kā ikgadējā atvaļinājuma ilgums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, tad tajā ietilpst arī noteikts skaits brīvdienu, proti, sestdiena un svētdiena, kas var ietekmēt atvaļinājuma sākumu.

Tā kā atvaļinājuma uzkrājums katram nodarbinātajam var atšķirties, ieteicams lūgt skaidrojumu jūsu iestādes personāla speciālistam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas