E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29806
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Fiksētie pārkāpumi atkritumu apsaimniekošanā

J
jautā:
01. jūlijā, 2023
Valdis

Šī gada jūnija rēķinā “Rīgas namu pārvaldnieks” par atkritumiem (konteineriem) ieviesa jaunu grafiku. Fiksēti pārkāpumi, nav piekļuve/neatbilst sastāvs, kurā norādīta summa (cena pagaidām simboliska, 22 centi). Tas, ka mums ir ļoti zems kultūras līmenis šajā lietā, pilnīgi piekrītu, bet man rodas jautājums: uz kāda likuma panta vai noteikumiem tā var darīt? Manā izpratnē ir jābūt pierādījumiem, foto vai tamlīdzīgi. Vai tad var sodīt bez pierādījumiem? Saprotu, ka informēt katru īpašnieku ir darbietilpīgi, bet varētu uzlikt uz daudzdzīvokļu mājas ziņojumu dēļa informāciju, iespējams, norādot datumu, foto utt. Vai es esmu tiesīgs neapmaksāt šo pozīciju, ja nav sniegti pierādījumi? Paldies.

A
atbild:
06. jūlijā, 2023
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Una Grenevica, Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP), sākot ar 2023. gada jūniju, pārvaldīšanas un saņemto pakalpojumu rēķinos ir iekļāvis jaunu ailīti “Fiksētie pārkāpumi”, kas norāda, ka šķiroto atkritumu konteinerā bija konstatēts neatbilstošs atkritumu sastāvs vai nav bijusi nodrošināta piekļuve atkritumu konteineru izvešanai, vai arī neatbilstoši novietoti lielgabarīta atkritumi.

Arī līdz šim iedzīvotāji ir maksājuši par neatbilstoši izmestiem atkritumiem, bet rēķinā tā tika iekļauta kopējā atkritumu izvešanas aprēķinā un nebija detalizēta skaidrojuma. RNP ir pieņēmis lēmumu “Fiksēto pārkāpumu” ailīti izdalīt atsevišķi, lai motivētu iedzīvotājus ar laiku mainīt savus atkritumu izmešanas paradumus un kļūt videi draudzīgākiem, kā arī nesaskaņoti neutilizēt būvgružu vai lielgabarīta atkritumus, par kuriem nākas maksāt visiem kaimiņiem. Izdalot rēķinos atsevišķi šo pozīciju, RNP vēlas klientiem sniegt visu iespējamo informāciju, lai klienti izprastu izmaksu veidošanos par atkritumu izvešanu.

Papildus aprēķina rēķina ailītē “Fiksēti pārkāpumi” tarifs ir atbilstošs noslēgtajam līgumam ar konkrētā pakalpojuma sniedzēju, kas ir atkarīgs no atkritumu apsaimniekošanas zonas. Saskaņā ar Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 87 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā” pielikumā noteikto Rīgā atkritumu apsaimniekošana tiek veikta četrās zonās.

Atkritumu izvedēji, veicot atkritumu izvešanu un konstatējot pārkāpumus atkritumu apsaimniekošanā, veic fotofiksāciju. Pakalpojumu sniedzēji sniedz RNP atskaites par problēmām saistībā ar darba uzdevuma izpildi, kas tiek izvērtētas.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16. pants paredz, ka sadzīves atkritumu sākotnējam radītājam vai valdītājam jāpiedalās pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, tai skaitā atkritumu dalītajā savākšanā, ievērojot normatīvos aktus par atkritumu apsaimniekošanu (arī pašvaldības izdotos saistošos noteikumus) un noslēdzot līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš ir noslēdzis attiecīgu līgumu ar pašvaldību, kā arī jāsedz visas izmaksas, kas saistītas ar viņa radīto sadzīves atkritumu, tai skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu, tostarp par nepieciešamo infrastruktūru un tās darbību.

Dzīvojamā māja ir visu dzīvokļu kopīpašums, un līdz ar to visu dzīvokļu īpašnieku pienākums ir apmaksāt visus ar mājas kā kopīpašuma pārvaldīšanu un pakalpojumu sniegšanu saistītos izdevumus. Aprēķinu metodiku nosaka normatīvie akti. Par citu aprēķinu metodiku tiesīga lemt dzīvokļu īpašnieku kopība, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma nosacījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas