E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26878
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kāpēc paaugstina apsaimniekošanas maksu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2022
Skaidrīte Kralliša

Labdien! Rīgā, Artilērijas ielā 43, ir pašvaldības īpašums (koka ēka bez ērtībām), apsaimniekotājs ir Rīgas namu pārvaldnieks. Nams jau gadiem ilgi netiek remontēts, bet apsaimniekošanas maksa tiek paaugstināta. Pašreiz tā jau ir 0,8124 par kv. m. Ja ir kāda avārija, tad no katra dzīvokļa vēl tiek iekasēta papildu maksa. Cik tas ir likumīgi? Par ko mēs maksājam? Lielākā daļa dzīvokļu ir privatizēti.

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Una Grenevica, Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja

Pirms vairāk nekā 10 gadiem SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” pārņēma apsaimniekošanā ēkas, kas vairumā gadījumu bija sliktā tehniskajā stāvoklī un bez finansiālā uzkrājuma nepieciešamajiem remontdarbiem.

Nepieciešamo remontdarbu apjoms būtiski pārsniedza ēku finanšu uzkrājumus un, ņemot vērā dzīvokļu īpašnieku maksātspēju, lielākoties arī pašreizējais uzkrājums nespēj atrisināt visus nepieciešanos remontdarbus, kā dēļ nereti jāsaskaras ar dažādām ārpuskārtas situācijām, kuru likvidāciju bez saskaņojuma ar dzīvokļu īpašniekiem jāveic apsaimniekotājam, izmaksas iekļaujot ikmēneša rēķinā, kā to paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 21. punkts: “Pārvaldniekam ir tiesības papildus noteiktajam pārvaldīšanas maksājuma pieprasīt un dzīvokļu īpašniekiem pienākums segt par ārpuskārtas remontu iztērētos līdzekļus”.

Ilgtermiņa risinājums šajās situācijās viennozīmīgi ir māju atjaunošana, kas ļauj izvairīties no ārpuskārtas situācijām, to augstajām izmaksām, samazina arī apsaimniekošanas maksu, nekustamā īpašuma nodokli un, pats galvenais, ļauj dzīvot komfortabli un sakoptā vidē.

Katra gada aprīlī tiek sastādīts un klientu vortālā pieejams pārskats par iepriekšējā gada ieņēmumiem un izdevumiem. Apsaimniekošanas maksa visām ēkām tiek aprēķināta pēc vieniem un tiem pašiem principiem, taču saprotams, ka jebkura apsekošana ēkai vien ar dažiem dzīvokļiem katram kopīpašniekam izmaksā vairāk, nekā tādas ēkas īpašniekiem, kurā ir 50  un vairāk dzīvokļi. Piemēram, kāds pakalpojums izmaksā 100 eiro, kas ir neatkarīgi no ēkas lieluma. Ja šie 100 eiro uz ēku ar 10 dzīvokļiem izmaksā 10 eiro uz vienu īpašnieku, tad ēkā ar 50 dzīvokļiem šī summa ir 2 eiro. Viena no iespējām, kā samazināt apsaimniekošanas maksu, ir nodrošināt sanitāro uzkopšanu pašu spēkiem, taču renovācija ir vispareizākais risinājums, papildus ņemot vērā, ka strauji pieaug energoresursu cenas un ēku energoefektivitāte ir ne mazāk svarīga ikmēneša izdevumu samazināšanā.

Runājot par konkrēto ēku, šobrīd viena no augstākajām prioritātēm uzturēšanas darbu plānā tieši ir ēkas atjaunošanas projekta izstrāde, kura izmaksas šobrīd nav iespējams segt ar pašeizējo uzkrājumu, ja vien dzīvokļu īpašnieki nepieņem kopības lēmumu par citu finansējuma avotu vai uzkrājuma tarifa palielināšanu, lai darbus ir iespējams uzsākt ātrāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas