E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28921
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādsaistības attiecināmas uz visu dzīvojamo māju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2023
Vinita

Labdien! Dzīvojamai mājai Rīgā tiek uzrādīts parāds, kuru veido viens no dzīvokļa bijušajiem īpašniekiem, kurš īpašumā sen vairs nedzīvo. Parāds ir iztiesāts pirms trim gadiem. RNP atbild, ka dzīvojamās mājas dzīvokļa bijušā īpašnieka parāds ir piesaistīts dzīvojamai mājai un parāda piedziņa tiek veikta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, turklāt parāda summa no dzīvojamās mājas kopējā parāda tiks dzēsta tikai pēc parāda piedziņas no dzīvokļa bijušā īpašnieka. Kāpēc parāds ir piesaistīts dzīvojamai mājai? Vai māja var būt kā parādniece? Kā norit parādu piedziņas process? Kādēļ parāda apmērs nav samazinājies trīs gadu laikā?

A
atbild:
16. martā, 2023
Inese Helmane
LV portāls
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Una Grenevica, Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja

Pārvaldniekam ir pienākums norēķināties ar pakalpojumu sniedzējiem tieši tādā apmērā, kādā maksājumi saņemti no dzīvokļu īpašniekiem. Ja norēķini nav veikti pilnībā, veidojas parāds par mājai piegādāto pakalpojumu. Pakalpojuma sniedzējam, piemēram, SIA “Rīgas ūdens”, klients ir nevis individuāli dzīvokļa īpašnieks, bet gan visa daudzdzīvokļu māja, tādēļ atsevišķu dzīvokļu īpašnieku parādsaistības ir attiecināmas uz visu dzīvojamo māju, taču parādsaistības ir jāsedz konkrētā dzīvokļa īpašniekam.

“Rīgas namu pārvaldnieka” klientu norēķinu sistēma šobrīd ir izstrādāta tā, lai spētu automatizēti sekot līdzi 160 000 klientu maksājumiem un operatīvi reaģēt uz rēķinu apmaksas kavējumu pazīmēm, izsūtot atgādinājumus par nepieciešamību segt parādsaistības. Šāda preventīva rīcība klientam tiek piemērota pirmos mēnešus, taču, ja no klienta neseko rīcība, lai nepieļautu nekontrolētu parāda apjoma pieaugumu, visbiežāk tiek izsūtīts pirmstiesas brīdinājums, kurā noteikts viena mēneša termiņš parāda apmaksai.

Ir gadījumi, kad parādsaistības ir iztiesātas un nodotas zvērinātam tiesu izpildītājam, taču klienta īpašumā nav piedzenamu līdzekļu, līdz ar to parāda apjoms nesarūk.

Parādu atgūšanu regulē valsts likumdošana un normatīvie akti.

Lai saņemtu konkrētāku atbildi tieši par jūsu dzīvojamo ēku, ieteiktu vērsties pie “Rīgas namu pārvaldnieka”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas