E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29795
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
7
1
7

Vai nodokļus ietekmē darbs divās vietās

J
jautā:
27. jūnijā, 2023
Lauma

Labdien! Vai ir iespējams strādāt divās dažādās darbavietās uz pusslodzi? Kā tas ietekmētu nodokļu apmaksu?

A
atbild:
07. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nav ierobežota strādāšana divās darbavietās arī uz pusslodzi. Abās vietās no algas ietur darbaspēka nodokļus: valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Darbavietā, kurā iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, piemēro neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādājamiem,  un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme ir 20% (ienākumam līdz 1667 eiro). Algas nodokļa grāmatiņu var iesniegt tikai vienā no darbavietām. Otrā darbavietā IIN ir 23%.

Nākamajā gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tiek noteikts, vai ienākuma nodoklis ir pārmaksāts vai tas jāpiemaksā.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir noteiktas minimālās iemaksas, kas ir obligāts maksājums, ko par katru katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas – šogad 1860 eiro ceturksnī. Ja persona ir nodarbināta pie vairākiem darba devējiem, tad ienākumus summēs, lai noteiktu, vai tie sasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu. Ja darba ņēmējam summētais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir mazāks par 1860 eiro, tad obligātās iemaksas no saviem līdzekļiem piemaksās darba devēji. Valsts socialās apdrošināšanas aģentūra aprēķinātās iemaksas paziņos Valsts ieņēmumu dienestam, VID – darba devējiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas