E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29764
Lasīšanai: 3 minūtes

Piespiedu nomas attiecības starp zemes un būves īpašniekiem

J
jautā:
24. jūnijā, 2023
Aiga

Labdien! Uz manas zemes atrodas vairākiem īpašniekiem piederošas palīgbūves (dalītais īpašums, padomju laiku palīgbūves, nav nevienas dzīvojamās ēkas). Ar vienu no būvju īpašniekiem 2020. gadā tika noslēgts zemes nomas līgums no kopējā, vairākus hektārus lielā zemes gabala, atsevišķi nodalot zemes vienību, kas joprojām nav reģistrēta zemesgrāmatā. Zemes nomas līgumu nomnieks lauza, to neturpinot ar 2022. g. 1. janvāri. Vai nomājamā zemes platība, kas ir nodalīta kā atsevišķa zemes vienība, bet nav ierakstīta zemesgrāmatā, joprojām ir spēkā un palīgbūvju īpašniekam ir likumiskās zemes vienības lietošanas tiesības uz kādu platību? Platība, kas tika nodalīta kā zemes atsevišķa vienība, ir daudzreiz lielāka nekā platība, kas ir zem un ap būvēm, kā arī kas nepieciešama piekļuvei būvēm. Ēku īpašnieks uzstāj, ka viņam ir tiesības patvaļīgi darboties iepriekš, uz lauztā nomas līguma pamata iemērītajā platībā (gandrīz 1 ha), bez jebkādiem saskaņojumiem un zemes īpašnieka brīdināšanas, t.sk. šo zemi iznomājot trešajai personai komercdarbībai. Palīgēku īpašnieks atsaucas uz izmaiņām Civillikumā no 2022. gada 1. janvāra, 39. un 40. pants, maksā man kā zemes īpašniekam gadā 4% no kadastrālās vērtības, ieskaitot šo summu kontā.

A
atbild:
27. jūnijā, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Ja lasītājs vēlas noslēgt jaunu zemes nomas līgumu, piemēram, par jaunu nomātās platības noteikšanu, par citādu zemes nomas maksas lielumu, nekā ir noteikts likumā, tad ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par nomas līguma noslēgšanu.

Citādi, arī bez nomas līguma, starp zemes īpašnieku un būvju īpašnieku pastāv piespiedu nomas attiecības (būves fiziski atrodas uz zemes gabala, un būves īpašniekam ir likumiskas tiesības izmantot zemi, maksājot likumā noteikto nomas maksu).

No 2022. gada 1. janvāra šo piespiedu nomu (sakarā ar to, ka bija strīdi par līgumiem u. tml.) aizstāja ar zemes likumiskās lietošanas tiesībām. Maksas apmēru nosaka likums, un tāpēc nav nepieciešama atsevišķa vienošanās. Tie ir 4% gadā no kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 50 eiro gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas