E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6717
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
2

„Rīgas satiksme”: pasažieru tiesības faktiski netiek ierobežotas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2015
Jānis Lācis

Par iegādāto „Rīgas satiksmes” e-talona biļešu derīguma termiņa maiņas likumību. Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.165 „Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu” (http://likumi.lv/doc.php?id=244876) 15.pantā ir rakstīts: Datu nesējā ielādēto abonementa biļeti var izmantot 12 mēnešu laikā pēc tās iegādes. Savukārt „Rīgas satiksmes” noteikumu Nr.INA-NOT/2012/7 „Abonementa biļešu izmantošanas kārtība” (https://www.rigassatiksme.lv/files/abonementa_bilete_konsolid_majaslapai.pdf) 10.pantā ir rakstīts: Abonementa biļete ir derīga 12 mēnešus pēc tās iegādes, izņemot, ja mainās abonementa biļetes tarifs vai ja abonementa biļete tiek anulēta un Rīgas pašvaldības SIA „Rīgas satiksme” ir noteikusi pārejas periodu abonementa biļetes derīgumam. Jautājums: Vai Rīgas pašvaldības uzņēmumam SIA „Rīgas satiksme” ir tiesības neievērot Rīgas domes saistošajos noteikumos noteikto datu nesējā ielādēto abonementa biļešu lietošanas termiņu, ja Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr.165 par izņēmuma gadījumiem, kad termiņš drīkst tikt mainīts, nav nekas rakstīts? Analoģiski varētu padomāt, ka jebkurš uzņēmums arī minimālās algas apmēru varētu noteikt pats. Tātad 2015. gada janvārī nopirku e-talona biļetes, bet kopš februāra „Rīgas satiksme” janvārī pirktās biļetes vairs braucienu reģistrācijai nepieņem. Kā jau zināms, „Rīgas satiksme” piedāvā atgriezt naudu par neiztērētajām biļetēm, taču es esmu ieinteresēts par jau iegādātajām biļetēm saņemt pakalpojumu. Saprotams, ka, ja izrādīsies, ka „Rīgas satiksmei” ir tiesības noteikt šādus izņēmumus, kas, manuprāt, konfliktē ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, es atgriezīšu neiztērētās biļetes.

A
atbild:
18. martā, 2015
SIA "Rīgas satiksme"
Viktors Zaķis, preses sekretārs

Ministru kabineta 2012.gada 28.augusta noteikumu Nr.599 „Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” 37.punkts nosaka, ka abonementa biļete ir derīga braukšanai biļetē norādītajos sabiedrisko transportlīdzekļu veidos, norādītajā maršrutā un laikposmā, kas norādīts biļetē. Abonementa biļešu izmantošanas kārtību nosaka pārvadātājs – šajā gadījumā RP SIA „Rīgas satiksme”, pieņemot noteikumus Nr.INA-NOT/2012/7 „Abonementa biļešu izmantošanas kārtība”. Minēto noteikumu 63.punkts paredz - ja mainās abonementa biļetes tarifs vai ja biļetes veids tiek anulēts un RP SIA „Rīgas satiksme” nosaka pārejas periodu abonementa biļetes/šu derīgumam, RP SIA „Rīgas satiksme” paziņojumu publicē internēta mājaslapā www.rigassatiksme.lv un plašsaziņas līdzekļos.

Savukārt Rīgas domes 2012.gada 28.februāra saistošo noteikumu Nr.165 „Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu” 15.punkts paredz vispārēju noteikumu - datu nesējā ielādēto abonementa biļeti var izmantot 12 mēnešu laikā pēc tās iegādes, bet neparedz detalizētākus noteikumus attiecībā uz abonementa biļešu izmantošanas nosacījumiem tarifa maiņas gadījumā vai citiem specifiskiem jautājumiem attiecībā uz abonementa biļešu derīgumu, piemēram, laika biļešu vai personu ar invaliditāti pavadoņiem paredzēto viedkaršu derīguma nosacījumiem. Kā jau iepriekš norādīts, šos noteikumus, atbilstoši MK pilnvarojumam, nosaka RP SIA „Rīgas satiksme” kā pārvadātājs.

Papildus norādām, ka, nosakot pārejas periodu biļešu izmantošanai, RP SIA „Rīgas satiksme” nodrošināja pasažieriem iespēju pārejas perioda laikā lietot iepriekš iegādātās abonementa biļetes (visas biļetes, kuras bija iegādātas līdz 2015.gada 31.janvārim, bija derīgas norēķiniem par braucienu transportā vēl 30 dienas – līdz 2.martam ieskaitot), kā arī iespēju saņemt samaksu 100% apmērā par neizmantoto biļeti vai braucieniem 12 mēnešus pēc to iegādes vai automātiskas ielādes (līdz 2016.gada 31.janvārim).

Līdz ar to jāsecina, ka izmantošanas laika ziņā pasažieru tiesības faktiski netiek ierobežotas (netiek radīti materiāli zaudējumi), jo visiem pasažieriem ir iespēja saņemt samaksu pilnā apmērā par neizmantoto biļeti vai braucieniem līdz sākotnējā derīguma termiņa beigām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas