SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. janvārī, 2015
Lasīšanai: 15 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
5
4
5
4

Cik tev no 1.februāra maksās brauciens Rīgas sabiedriskajā transportā?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

No šā gada 1.februāra Rīgā tiek ieviestas jaunas cenas par braukšanu sabiedriskajā transportā: jaunais braukšanas tarifs – gan Rīgas, gan Pierīgas iedzīvotājiem, kā arī pilsētas viesiem - ir 1,15 eiro par braucienu. Vairākām iedzīvotāju grupām noteiktas jaunas atlaides. Tie, kas līdz šim brauca bez maksas, arī turpmāk varēs izmantot šīs priekšrocības.
īsumā

Jaunās Rīgas transporta cenas:

  • vienreizēja brauciena biļete – 1,15 eiro;
  • pērkot pie vadītāja – 2 eiro;
  • attiecīgi dārgākas kļūst arī mēnešbiļetes.

Jaunus Rīgas sabiedriskā pakalpojuma tarifus nosaka Rīgas domes šā gada 16.janvāra lēmums Nr.2077 "Par sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā".

Sabiedriskā transporta cenu atlaides Rīgā tiek noteiktas, pamatojoties uz Rīgas domes 2010.gada 24.augusta saistošajiem noteikumiem Nr.89 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā". Šā gada 16.janvārī Rīgas dome pieņēma grozījumus minētajos noteikumus, paplašinot atvieglojumu grupas.

Savukārt pats cenu kāpums ir ieilgušas politiskās saspēles rezultāts starp Rīgas domes un Saeimas varas partijām, nespējot vienoties par lielāku valsts dotāciju "Rīgas satiksmei" (RS). Šonedēļ Rīgas domes pieņemtais 2015.gada budžets liecina: pašvaldība RS dotācijā piešķir 88,6 miljonus eiro, valsts dotācija ir 5,18 miljoni eiro, un tādējādi kopējā šogad plānotā dotācija uzņēmumam ir 93,78 miljoni eiro.

Kā zināms, 2013.gada rudenī tika ieviesta "Rīdzinieka karte" ar mērķi veidot diferencētu cenu politiku rīdziniekiem un nerīdziniekiem, bet projekts tika nobremzēts, kā rezultātā "zemo" cenu – 60 centus par braucienu - ieguva visi, bet "augstā" cena – 1,20 eiro – tā arī dienas gaismu neieraudzīja. Tobrīd.

Taču pašreiz rīdzinieki jeb Rīgā deklarētas personas, kuras strādā (un tādējādi atlaides nesaņem, ja vien neatbilst skolotāja vai daudzbērnu ģimenes statusam) un no savas algas vai saimnieciskās darbības nomaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) normatīvajos aktos noteiktā kārtībā novirza Rīgas pašvaldībai, protams, var justies aizvainoti. Jo īpaši, ja ņem vērā: Ministru kabineta 2014.gada 23.decembra noteikumi Nr.830 "Noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2015.gadā" nosaka, ka pašvaldības, kuras veic iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, šogad tajā iemaksā 98,55 miljonus eiro, no kuriem Rīga jeb, pareizāk sakot, Rīgā deklarētās personas, izmantojot IIN maksājumu, iemaksā 72,76 miljonus eiro. Tie veido 74% no pašvaldību iemaksu kopuma jeb 66% no visas izmaksām paredzētās fonda kopsummas, kas pēcāk tiek sadalīta mazāk turīgajām pašvaldībām.

Tiesa, pašvaldību izlīdzināšanas fondā iemaksas nodrošina arī Rīgas aglomerācijā esošie novadi. To  iemaksātās summas ir atšķirīgas: sākot no Sējas novada aptuveni 13 000 eiro līdz Mārupes novada aptuveni 3 miljoniem eiro.

Rīdziniekiem - strādājošajiem pensionāriem arī atlaides

Līdz šim Rīgā bez maksas brauca divas rīdzinieku - pensionāru grupas, tas ir, nestrādājošie vecuma pensionāri līdz 75 gadu vecumam un visi vecuma pensionāri pēc 75 gadu vecuma. Abas grupas tiesības braukt bez maksas saglabā arī turpmāk. 

Taču līdz ar grozījumiem pašvaldības saistošajos noteikumos tiek paredzēta jauna atlaižu saņēmēju grupa - Rīgā deklarētie strādājošie vecuma pensionāri, kuri turpmāk mēnešbiļeti varēs iegādāties ar 10 eiro atlaidi. Tas ir, vienam maršrutam visām mēneša dienām strādājošajiem Rīgas pensionāriem abonements maksās 25 eiro, tikai darba dienām – 20 eiro, bet abonements visos maršrutos visām dienām – 40 eiro, tikai darba dienām – 30 eiro.  

Savukārt, ja šīs – strādājošo pensionāru – kategorijas pārstāvji braucienu apmaksai izmantos personalizēto viedkarti, tad, iegādājoties noteiktam braucienu skaitam paredzētu biļeti, varēs saņemt 55 centu atlaidi katram braucienam. Tas nozīmē, ka pamattarifa 1,15 eiro vietā strādājošajiem  pensionāriem – rīdziniekiem viens brauciens maksās 60 centus; pērkot biļeti 10 vai 20 braucieniem, iespējams saņemt vēl papildu atlaidi.

Jaunieši - "neklātnieki" brauks bez maksas 

Otra jaunieviesta grupa, kam pienāksies atlaides, ir Rīgā deklarētie jaunieši vecumā līdz 19 gadiem, kuri mācās vispārējās izglītības iestādēs neklātienē. Arī šīs grupas pārstāvji turpmāk brauks bez maksas. Rīgas dome savā Paskaidrojuma rakstā norāda: šī norma nepieciešama rīdzinieku sociālās nevienlīdzības mazināšanai, ņemot vērā, ka skolēni un studenti, kas mācās klātienē, jau līdz šim brauc bez maksas.

Bezmaksas braukšana saglabājas abām līdzšinējām jauniešu grupām, kuri vidējo izglītību apgūst klātienē, – gan rīdziniekiem, gan tiem, kas tikai Rīgā mācās.

Visiem studentiem - 30 centi

Jau līdz šim Rīgas domes noteikumu 2.13.punkts noteica, ka 60% atlaidi saņem studenti, tas ir  Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā reģistrēto augstāko izglītības iestāžu pilna laika studējošie un Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušie ārpus Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas reģistrēto augstāko izglītības iestāžu pilna laika studējošie.

Jaunie grozījumi nosaka, ka turpmāk atlaides attieksies uz visiem studējošajiem neatkarīgi no apmācību formas (klātiene, neklātiene vai tml.), turklāt gan tiem, kas deklarēti Rīgā un studē citviet, gan tiem, kas tikai studē Rīgā.

"Palielinot biļešu cenas, papildinātas arī atlaižu grupas."

Savukārt pašas atlaides izteiktas eiro: studentiem mēnešbiļete visām dienām visos transportos maksās 16 eiro (34 eiro atlaide no pilnās 50 eiro cenas) un mēnešbiļete visām dienām vienā maršrutā - 10 eiro (25 eiro atlaide no pilnās 35 eiro cenas). Mēnešbiļete tikai darba dienām studentiem netiek piedāvāta.

Savukārt, lietojot personalizēto viedkarti, studenti varēs saņemt 85 centu atlaidi vienam braucienam, tas ir, maksāt par to 30 centus un, pērkot biļeti 10 vai 20 braucieniem, saņemt vēl papildu atlaidi.

Jaunas iespējas Rīgas skolotājiem

Jau līdz šim pedagogi Rīgā brauc ar atlaidēm. Arī turpmāk atlaides saņems Rīgas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu, interešu izglītības iestāžu, pirmsskolas izglītības iestāžu, profesionālās ievirzes sporta skolu, mūzikas un mākslas skolu pedagogi, kuri iepriekšminētajās iestādēs strādā pamatdarbā.

Tagad  mainās atlaides summa un piemērošanas kārtība. Atlaides ir noteiktas eiro un attiecas uz visu četru veidu mēneša abonementiem, tas ir, mēnešbiļetei visām dienām vienā maršrutā tiek piemērota 25 eiro atlaide un tā maksā 10 eiro; mēnešbiļete vienā maršrutā tikai darba dienām maksā 8 eiro (22 eiro atlaide); mēnešbiļete visām dienām visos maršrutos  maksā 16 eiro (34 eiro atlaide no pilnās 50 eiro cenas), un mēnešbiļete tikai darba dienām visos maršrutos - 12 eiro (28 eiro atlaide no pilnās 40 eiro cenas).

Korekcijas daudzbērnu ģimenēm

Ja Rīgā deklarētā daudzbērnu ģimenē ir seši un vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri mācās, tad šīs ģimenes abi vecāki līdz šim varēja braukt bez maksas. Šāda kārtība saglabājas arī turpmāk.

Savukārt daudzbērnu ģimenēs, kurās aug trīs līdz pieci bērni, viens no vecākiem līdz šim saņēma 60% atlaidi. Arī šīs kategorijas rīdzinieki turpmāk turpinās saņemt atlaidi, taču tā tiek izteikta eiro: turpmāk mēnešbiļete visām dienām vienā maršrutā maksās 10 eiro (25 eiro atlaide no pilnās 35 eiro cenas) un mēnešbiļete visām dienām visos maršrutos maksās 16 eiro (34 eiro atlaide no pilnās 50 eiro cenas). 

Braucēji par pilnu cenu

Savukārt cenas visiem tiem, kuri neietilpst kādā no atlaižu kategorijām, braucienu sadārdzinājums turpmāk būs jūtams.

Pilna cena par mēnešbiļeti vienā maršrutā būs 35 eiro, par mēnešbiļeti vienā maršrutā tikai darba dienām – 30 eiro, par 5 dienām – 9 eiro.

Mēnešbiļete visos maršrutos visām dienām maksās 50 eiro, tikai darba dienām – 40 eiro, biļete 5 dienām – 15 eiro, 3 dienām – 10 eiro, 24 stundām – 5 eiro.

Biļete noteiktam braucienu skaitam maksās sekojoši: par 1 braucienu – 1,15 eiro, par 2 braucieniem – 2,30 eiro, par 4 braucieniem – 4,60 eiro, par 5 braucieniem – 5,75 eiro.

Biļetē iekļaujot lielāku braucienu skaitu, viens brauciens jau izmaksās lētāk: 10 braucienu biļete maksās 10,9 eiro (tādā gadījumā viens brauciens izmaksās 1,09 eiro), 20 braucienu biļete - 20,7 eiro (ar šo biļeti 1 brauciens maksās 1,035 eiro), bet 50 braucienu biļete - 50,6 eiro (1 brauciena izmaksas būs 1,012 eiro). Vienreizēja biļete, ja to pērk pie transportlīdzekļa vadītāja, maksās 2 eiro. 

Vienreizēja biļete dzīvnieku pārvadāšanai būs 1,50 eiro.

Jānoformē atlaides saņēmēja statuss

Uzņēmums "Rīgas satiksme" aicina tās iedzīvotāju kategorijas, kuras līdz ar grozījumiem turpmāk varēs saņemt atlaides -  Rīgā deklarējušies strādājošie vecuma pensionāri, nepilna laika studenti un neklātienes skolēni līdz 19 gadu vecumam – līdz 1.februārim noformēt atlaides saņēmēja statusu. To var izdarīt kādā no "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centriem.

Dodoties noformēt statusu, personām, kurām jau ir personalizētais e-talons vai Rīdzinieka karte, līdzi jāņem: personu apliecinošs dokuments, esošais e-talons vai Rīdzinieka karte; nepilna laika studentiem arī derīga studenta apliecība, bet neklātienes skolēniem – derīga skolēna apliecība.

"Atlaides saglabājas visiem, kam tās bija līdz šim."

Dodoties noformēt statusu, personām, kurām nav personalizētā e-talona vai Rīdzinieka kartes, līdzi jāņem: personu apliecinošs dokuments; nepilna laika studentiem - arī derīga studenta apliecība, bet neklātienes skolēniem – derīga skolēna apliecība.

Lai taupītu laiku, "Rīgas satiksme" aicina atlaides saņēmēja statusa noformēšanai pieteikties rindā mājaslapā www.rigassatiksme.lv.

"Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centri atrodas: Brīvības ielā 191, Brīvības ielā 384b, Prāgas ielā 1, Spīķeru ielā 1, Vienības gatvē 117a un Kurzemes prospektā 137. Darba laiks katru darba dienu: plkst. 9.00-19.00, sestdienās no plkst.10.00–16.00, svētdienās Spīķeru ielā 1 no plkst.10.00–16.00. Klientu apkalpošanas centra Brīvības ielā 49/53 darba laiks: darba dienās no plkst. 8.00–19.00, sestdienās no plkst. 10.00–15.00.

Ja cilvēks nepaspēs atlaides saņēmēja statusu noformēt līdz 1.februārim, to varēs izdarīt arī vēlāk. Taču šajā gadījumā jārēķinās, ka līdz atlaides statusa saņēmēja noformēšanai nevarēs izmantot atlaides un būs jāpērk pilnas cenas biļete.

Ko darīt, ja paliek neiztērēti braucieni

"Rīgas satiksme" uzsver, ka visas līdz 2015.gada 31.janvārim iegādātās sabiedriskā transporta biļetes būs derīgas 30 dienas – līdz 2.martam (ieskaitot). Savukārt, ja klientam pēc 2.marta vēl biļetē būs palikuši neiztērēti braucieni, tad jādodas uz kādu no "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centriem, kur tiks noformēta naudas atmaksa par neiztērētajām biļetēm 100% apmērā. Naudu par neiztērētajām biļetēm varēs saņemt līdz 2016.gada 31.janvārim.

 "...un saules un prieka, un siltuma pildītā braucošā istaba..."

Ja salīdzina sabiedriskā transporta piedāvājumu dažādās Latvijas pilsētās, tad jāatzīst, ka Rīgas piedāvātās atlaides ir vairāk nekā dāsnas, tostarp attiecībā uz pašvaldības teritorijā nedeklarētām personām.

Piemēram, Liepājā, kurā līdzās autobusiem sabiedriskā transporta nodrošināšanai kursē arī tramvajs, pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.12 "Par braukšanas maksu sabiedriskajā transportā" nosaka: atlaides var saņemt tikai pastāvīgi deklarētie iedzīvotāji. Biļetes cena vienam braucienam maksā – 0,57 eiro, bet, pērkot pie vadītāja, – 0,70 eiro. Mēnešbiļete visām dienām visiem transporta veidiem maksā 28,46 eiro, tikai tramvajam – 17,07 eiro un tikai autobusam – 19,92 eiro. Savukārt ievērojami lētāka ir "dienas vidus" mēnešbiļete, kuru var lietot darba dienās no pulksten 10.00 līdz 15.00 un brīvdienās, svētku dienās. Tās cena visiem transportiem ir 17,07 eiro, bet tikai tramvajam – 9,96 eiro.

Bez maksas Liepājas dome ļauj braukt pirmsskolas vecuma bērniem; 1.klases skolēniem; bērniem ar garīgās vai fiziskās attīstības traucējumiem un īpašām vajadzībām, kuri mācās; bērniem no kuplām ģimenēm (virs 5 bērniem), kuri mācās; trūcīgu ģimeņu bērniem un jauniešiem, kuri mācās; titula "Goda liepājnieks" ieguvējam un personām virs 80 gadu vecuma. Savukārt 50% atlaidi saņem bērni un jaunieši, kuri mācās par pašvaldības vai valsts līdzekļiem; pensionāri, ja viņu ienākumi nepārsniedz noteiktus kritērijus; Latvijas savienības "Černobiļa" biedri; asins donori.

Liepāja 2015.gadā no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda saņems 2,15 miljonus eiro.

No pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda 2015.gadā vislielāko summu - 6 miljonus eiro jeb 5,4% – saņems Daugavpils. Kā Latvijas Radio stāstījuši uzņēmuma "Daugavpils satiksme" pārstāvji, tramvaja biļete šobrīd maksā 43 centus, un jauniešus priecē tramvajs Nr.11, kas eksperimentālā kārtā aprīkots ar WiFi.

"Iepriekš nopirktās biļetes būs derīgas līdz 2.martam."

Daugavpils saistošajos noteikumos Nr.2  teikts, ka līdzās visā valstī noteiktajām atvieglojumu saņēmēju grupām uz papildu atlaidēm sabiedriskajā transportā var pretendēt tikai pilsētā deklarējušies iedzīvotāji. Atlaidi 50% apmērā var saņemt nestrādājošie pensionāri un 3.grupas invalīdi, kuri saņem tikai Latvijas vecuma pensiju, ar ienākumiem līdz 228 eiro mēnesī. Savukārt bez maksas var braukt Daugavpils Pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālajā centrā dzīvojoši apgādājamie, represētas personas, tikai viens daudzbērnu ģimenes loceklis, nestrādājoši Černobiļas AES avārijas seku likvidatori, nestrādājoši Afganistānas kara dalībnieki vai bojā gājušo karavīru vecāki, Antihitleriskās koalīcijas cīnītāju Daugavpils biedrības valdes locekļi, pensionāri vecumā virs 70 gadiem.  Jāpiebilst, ka daļa nosaukto 100% atlaidi drīkst izmantot tikai vienā no transporta veidiem. Lēmumu par atvieglojumu piešķiršanu vai atteikumu pieņem pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde.

Rīgas un Tallinas sabiedriskā transporta salīdzinājumu veicis laikraksts "Dienas Bizness", izpētot, ka Igaunijas galvaspilsētā, kurā teju 94% sabiedriskā transporta pasažieru brauc bez maksas, dotācija uz vienu pārvadāto pasažieri ir mazāka nekā Rīgā, un arī pašizmaksa ir mazāka: Rīgā pērn tā esot bijusi 0,64 eiro, Tallinā – 0,49 eiro. Te gan jāņem vērā, ka Tallina ir mazāka par Rīgu, tajā sabiedriskā transporta nodrošināšanai tiek izmantots mazāks skaits autobusu, tramvaju un trolejbusu, kā arī fakts, ka pēdējos gados Rīgā sabiedriskā transporta modernizēšanā ir ieguldītas ļoti lielas naudas summas.

Jāpiebilst, ka biļete Tallinas sabiedriskajā transportā vienam braucienam cilvēkam, kas nav pilsētā deklarējies, pie vadītāja maksā 1,60 eiro, savukārt vienas stundas brauciena biļete maksā 1,1 eiro, bet vienas dienas biļete - trīs eiro. Bez maksas brauc galvaspilsētā deklarētie.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI