E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33581
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai bērna aizbildnim ir jāapgūst adoptētāja mācību programma

J
jautā:
14. augustā, 2024
Sanija

Adopcijas kārtībā ir noteikts, ka jāapmeklē adoptētāju apmācība. Vai ir kādi izņēmumi, piemēram, ja mēs esam bērna aizbildņi kopš dzimšanas? Vai tad šāda apmācība ir nepieciešama? Esam bērnam tādi paši vecāki kā jebkuri bioloģiskie. 

A
atbild:
15. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar 2018. gada 30. oktobra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 667 “Adopcijas kārtība” (turpmāk – noteikumi) noteikto, ja aizbildnis vēlas adoptēt savu aizbilstamo, aizbildnis divu mēnešu laikā pēc bērna viedokļa izteikšanas par adopciju iesniedz bāriņtiesā atbilstoši savai dzīvesvietai adopcijas pieteikumu. Bāriņtiesa izvērtē aizbildņa piemērotību adoptētāja statusam un lemj par personas atzīšanu par adoptētāju un adopcijas atbilstību adoptējamā bērna interesēm. 

Atbilstoši noteikumu 23.8. apakšpunktam sešu mēnešu laikā pēc adopcijas pieteikuma saņemšanas bāriņtiesa izvērtē personas piemērotību adoptētāja statusam. Izvērtēšanas laikā nosūta personu apgūt adoptētāja mācību programmu atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumam. Pēc sekmīgas programmas apguves personai izsniedz attiecīgu apliecību, ko viņa iesniedz bāriņtiesā. Atkārtota adoptētāja mācību programmas apguve nav nepieciešama, ja persona vēlas adoptēt nākamo bērnu.  

Audžuģimenei, kura vēlas adoptēt savā audžuģimenē ievietoto bērnu, nav jāapgūst šo noteikumu 23.8. apakšpunktā minētā mācību programma. 

Noteikumos ietverot adoptētāja mācību programmu, iecerēts sniegt papildu atbalstu adoptētājiem. Tādējādi paredzēts maksimāli izvairīties no neveiksmīgiem adopcijas procesiem, kad adoptētājs motivācijas trūkuma dēļ atsakās turpināt adopcijas procesu vai atsakās no pirmsadopcijas aprūpē esošā bērna. Tiktu izslēgta iespēja kļūt par adoptētāju personām, kuras emocionāli nav nobriedušas adopcijai vai kuru mērķis nav sniegt atbalstu ārpusģimenes aprūpē esošam bērnam.  

Adoptētājiem un bērna aizbildņiem mācību programma ir obligāta. Izņēmums ir audžuģimene, kas vēlas adoptēt savā ģimenē ievietoto bērnu. Vairāk par adopciju no aizbildnības var uzzināt Labklājības ministrijas tīmekļvietnē 

Adoptētājam pastāv iespēja mācību programmas teorētisko daļu apgūt tiešsaistē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas