E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12951
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Braukšanas maksas atvieglojuma saņemšanai nepieciešams dokumentārs pamatojums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2017
Anita Pāvulāne

Kad pirms 5 gadiem no trimdas atgriezos, lai beidzot varētu izbaudīt mūsu kultūru uz vietas, tiku atzīta par Latvijas pensionāri un varēju izmantot pensionāres atlaides. Vairs to nevaru visās vietās, t. i., “Rīgas satiksme” tagad pieprasa vai nu latviešu pensionāres apliecību, vai tulkotus un notāra apstiprinātus pensijas dokumentus no manām bijušām darbavietām Zviedrijā. Kādēļ tā? Nevienai citai no manām līdzgaitniecēm tas nav prasīts. Es neprasu nekādu pensiju te Latvijā, tikai pensionāres statusu. Par laimi, Rīgas zoodārzs mani atzīst, uzrādot pasi. No Rīgas domes noteikumu Nr. 89 (2010. gada 24. augusts), prot. Nr. 38.4, izriet, ka es atbilstu punktam 2.8, bet nekā! RPST ierēdnis nekādi negribēja man parādīt jebkādus noteikumus, kādēļ neesmu pilnvērtīga Latvijas pensionāre.

A
atbild:
01. novembrī, 2017
SIA "Rīgas satiksme"
Baiba Bartaševiča-Feldmane, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Informējam, ka braukšanas maksas atvieglojumus RP SIA „Rīgas satiksme” piešķir saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 89 „Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā”, kas nosaka pasažieru kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus. Noteikumu 2.8. punktā noteikts, ka atvieglojumu 100% apmērā no biļetes cenas ir tiesīgi saņemt Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušie nestrādājošie vecuma un izdienas pensionāri līdz 75 gadu vecumam.

Lai personai piesaistītu atvieglojumu kā nestrādājošam pensionāram, „Rīgas satiksmes” operators pārliecinās, vai:

  • personas dzīvesvieta ir deklarēta Rīgā;
  • personai ir piešķirts pensionāra statuss, ko apliecina uzrādītā pensionāra apliecība (ja pasažiera statusu var apliecināt ar ārvalstī izsniegtu publisku dokumentu, dokumentam jābūt legalizētam saskaņā ar Dokumentu legalizācijas likumu un citiem normatīvajiem aktiem pie tam pilnvarotām diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām);
  • persona nestrādā, ko apliecina iesniegtā izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA).

„Rīgas satiksmes” noteikumu Nr. INA-NOT/2010/13 “Braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršanas kārtība” 24. punktā ir noteikts, ka pārvadātājs pasažiera statusu piesaista uz 4. pielikumā “Pasažiera statusa termiņi un kontroles termiņi pa pasažieru kategorijām” norādīto pasažiera statusa termiņu, bet ne ilgāk kā līdz personalizētās viedkartes derīguma termiņam. Pasažiera statuss beidzas pasažiera statusa termiņā vai personalizētās viedkartes derīguma termiņā atkarībā no tā, kurš termiņš iestājas pirmais. Pasažiera statuss netiek pagarināts no jauna izsniegtā viedkartē. Līdz ar to, izsniedzot jaunu personalizēto viedkarti, ir jāuzrāda pasažiera kategoriju (statusu) apliecinoši dokumenti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas