E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29485
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai var doties atvaļinājumā, ja BKA netiek izmantots, vecāks strādā un saņem vecāku pabalstu

J
jautā:
20. maijā, 2023
Olga

Labdien! Gribam noformēt tēva pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu, taču tēvs turpinās strādāt. Dzemdības būs jūlijā, bet augustā bija ieplānots darba atvaļinājums, kas jau saskaņots ar darba devēju. Vai tagad atvaļinājumu vajag atcelt?

A
atbild:
29. maijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Situācija būtu jāvērtē kopsakarā, domājot ne tikai par bērna tēva ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Vispirms jānorāda, ka bērna tēvam būtu ieteicams izmantot paternitātes atvaļinājumu, ko paredz Darba likuma 155. panta pirmā daļa: bērna tēvam ir tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Šo atvaļinājumu piešķir daba devējs, bet apmaksā valsts VSAA personā.

Ja ir nolemts, ka vecāku pabalstu, neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu, bet turpinot strādāt, saņems bērna tēvs, tad vecāku pabalsta apmērs būs 50% no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma. Vecāku pabalstu aprēķina no pieprasītāja vidējās iemaksu algas: 60% apmērā, ja izvēlas pabalstu saņemt bērna kopšanai līdz viena gada vecumam; 43,75% apmērā, ja izvēlas pabalstu saņemt bērna kopšanai līdz pusotra gada vecumam. To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”10.6 panta trešā daļa.

Tādējādi, ja bērna tēvs strādās un saņems no valsts vecāku pabalstu 50% apmērā, tas neietekmē ikgadējā atvaļinājuma izmantošanu.

Tomēr, lai izvērtētu jūsu ģimenes situāciju par potenciāli vēlamāko risinājumu, jums ir ieteicams pēc bērna piedzimšanas vērsties VSAA uz konsultāciju. Vērsieties klātienē vai rakstiet uz konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas