E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29405
Lasīšanai: 3 minūtes

Papildatvaļinājuma ilgumu nosaka novērtējums, kas ir aktuāls tā piešķiršanas brīdī

J
jautā:
12. maijā, 2023
Leldel

Labdien! Kas notiek ar papildatvaļinājumu par novērtēšanu, ja valsts pārvaldes darbinieks pēc ikgadējā atvaļinājuma ir uzsācis izlietot tā daļu, bet tad pienāk kārtējā vērtēšana un viņam ir jauns novērtējums? Vai darbiniekam ir tiesības izmantot līdz galam jau uzsākto papildatvaļinājumu, pēc tam ikgadējo atvaļinājumu un tad “jauno”, aktuālo papildatvaļinājumu? Un kas šajos gadījumos, kad papildatvaļinājums ir uzsākts, bet sākas jaunais aktuālais, būtu jāņem vērā?

A
atbild:
06. jūnijā, 2023
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (Atlīdzības likums) 42. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka papildus Darba likumā noteiktajam obligāti piešķiramajam papildatvaļinājumam amatpersonai (darbiniekam) var piešķirt apmaksātu papildatvaļinājumu līdz 10 darba dienām pēc pilna ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanas. Papildatvaļinājumu var izmantot laikposmā līdz nākamajam ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Savukārt Atlīdzības likuma 42. panta vienpadsmitā daļa paredz, ka normatīvajos aktos paredzētais amatpersonas (darbinieka) darbības novērtējums pats par sevi nerada tiesības uz papildatvaļinājumu.

Normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos to izmanto papildatvaļinājuma ilguma noteikšanā, līdz veikts nākamais novērtējums, un attiecīgais novērtējums nav uzskatāms par papildatvaļinājuma piešķiršanu šā panta desmitās daļas izpratnē.

Atlīdzības likuma komentāros ir norādīts, ka “tiesības uz papildatvaļinājumu, kas regulēts komentējamā pantā, rada ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošana, bet papildatvaļinājuma ilgumu nosaka novērtējums, kas ir aktuāls papildatvaļinājuma piešķiršanas brīdī. Ja novērtējums mainās īsi pirms papildatvaļinājuma izmantošanas, vajadzīgs aktuālais novērtējums. [..] Uz viena novērtējuma pamata var piešķirt neierobežotu papildatvaļinājumu skaitu, ja institūcija nenodrošina regulāru novērtēšanu. Par nepareizu atzīstama tāda interpretācija, ka par vienu novērtējumu piešķirams tikai viens papildatvaļinājums” (skat. Pastars E., Ošiņa I., Rācenājs K. Atlīdzības likums ar komentāriem. Rīga,  81.–82. lpp, pieejams: http://lpda.lv/storage/editor/atlidzibaslikumsarkomentariem.pdf).

Ievērojot minēto, aicinām konsultēties ar iestādes personālvadības speciālistu par papildatvaļinājuma piešķiršanu gadījumos, kad mainās ikgadējais darba izpildes novērtējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas