E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29055
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Nepilngadīgām personām trūkst rīcībspējas

J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Marta

Labdien! Vai kustamu mantu var izīrēt nepilngadīga persona? Piemēram, kameru, velosipēdu u. c.

A
atbild:
02. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Civillikuma 1405. pantam, lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai, pretējā gadījumā darījums nav spēkā. Savukārt minētā likuma 1408. pants noteic, ka nepilngadīgajiem trūkst rīcībspējas. Līdz ar to, lai darījums vispār būtu spēkā, nepilngadīgo tiesiskos darījumos pārstāv viņa vecāki, aizbildņi, kā arī aizgādņi (minētā likuma 1411. pants).

Ņemot vērā iepriekš minēto, darījums, kuru noslēgs nepilngadīga persona, nebūs spēkā.

Papildus vēršama uzmanība, ka ikdienā bērni iepērkas veikalā, lieto sabiedrisko transportu un šādiem darījumiem nav nepieciešams noslēgt rakstisku civiltiesisku līgumu, lai tas būtu spēkā. Tomēr, iepērkoties internetveikalā, būtu jāpievērš uzmanība internetveikalā publicētajam distances līgumam (preču pirkšanas noteikumiem), kas visbiežāk paredz gadījumus, piemēram, kad iepērkas nepilngadīgas personas.

Piemēram, iepirkties interneta veikalā var rīcībspējīgas fiziskas personas (nepilngadīgas personas no 14 līdz 18 gadu vecumam tikai ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu).

Ja vecāku piekrišanas lielākam pirkumam nav bijis, ņemot vērā normatīvo regulējumu un veikala preču pirkšanas noteikumus, likumiskie pārstāvji ir tiesīgi celt prasību par šāda darījuma atzīšanu par spēkā neesošu un pirkuma summas atmaksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas