E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29025
Lasīšanai: 3 minūtes

Apliecinājums par nediskriminējošu darba interviju. Vai liegtas tiesības vērsties tiesā?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2023
Varis

Darba devējs pēc darba intervijas piedāvā parakstīt apliecinājumu, ka darba intervijas laikā netika uzdoti aizskaroši vai diskriminējoši jautājumi. Vai šis apliecinājuma piedāvājums pats par sevi nav diskriminējošs, jo, ja es to neparakstu, tieku nostādīts nevienlīdzīgā pozīcijā pret tiem pretendentiem, kas šo apliecinājumu ir parakstījuši? Darba devējam rodas pamats atšķirīgai attieksmei pret mani kā pretendentu uz darba vakanci. Turklāt, parakstot apliecinājumu, es sev liedzu iespēju apstrīdēt konkursa rezultātus. Vai šajā situācijā ir saskatāms manu kā darba meklētāja tiesību pārkāpums?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma 33. panta pirmā daļa nosaka, ka darba intervija ir darba devēja sagatavota mutvārdu vai rakstveida aptauja pretendenta piemērotības novērtēšanai. Šī panta otrajā daļā ir noteikts, ka darba intervijā nav pieļaujami tādi darba devēja jautājumi, kas neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar pretendenta piemērotību šim darbam, kā arī jautājumi, kas ir tieši vai netieši diskriminējoši, it īpaši jautājumi par:

  • grūtniecību;
  • ģimenes vai laulības stāvokli;
  • iepriekšēju sodāmību, izņemot gadījumu, kad tam attiecībā uz veicamo darbu varētu būt būtiska nozīme;
  • reliģisko pārliecību vai piederību kādai reliģiskajai konfesijai;
  • piederību kādai politiskajai partijai, darbinieku arodbiedrībai vai citai sabiedriskajai organizācijai;
  • nacionālo vai etnisko izcelsmi.

Darba likuma normas neparedz jautājumā minētā vai citāda veida apliecinājuma noformēšanu, līdz ar to tā ir uzņēmuma pieņemtā iekšējā kārtība.

Saskaņā ar Darba likuma 34. panta pirmo daļu, ja, dibinot darba tiesiskās attiecības, darba devējs pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu, pretendentam ir tiesības celt prasību tiesā triju mēnešu laikā no dienas, kad saņemts darba devēja atteikums nodibināt ar viņu darba tiesiskās attiecības. Savukārt šī panta otrajā daļā noteikts, ja darba tiesiskās attiecības nav nodibinātas atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpšanas dēļ, pretendentam nav tiesību prasīt šo attiecību nodibināšanu piespiedu kārtā.

Līdz ar to, neatkarīgi no tā, vai parakstāt apliecinājumu vai neparakstāt, ja darba tiesiskās attiecības nav nodibinātas atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpšanas dēļ, jums ir tiesības vērsties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas