E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28983
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Papildu darbs. Kā no tā atteikties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2023
Anda

Sveiki! Regulāri (vismaz trīs reizes nedēļā) veicu papildu darbu. Pēc likuma darba devējs var man likt to darīt.
Vai un kā es varu atteikties veikt šo darbu? Reizēm papildu darbs jāveic sestdienā, taču personīgu iemeslu dēļ to nevaru darīt.

A
atbild:
28. martā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 28. panta pirmā daļa noteic, ka darba devējs un darbinieks savstarpējās darba tiesiskās attiecības nodibina ar darba līgumu. Ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs – maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

Papildu darbs Darba likuma 65. panta izpratnē ir darbs, kas līdztekus pamatdarbam tiek veikts pie viena un tā paša darba devēja. Papildu darbs ir veicams savas darba dienas un nolīgtā darba laika ietvaros. Vienošanās par papildu darbu, tāpat kā jebkura vienošanās pie darba līguma, ir noslēdzama rakstveidā. Vienošanās būtu slēdzama terminētā periodā. Ja vienošanās ir noslēgta kā beztermiņa, tā ir spēkā, līdz puses abpusēji vienojas par tās izbeigšanu.

Kā skaidro Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte Laura Akmentiņa, ja darbinieks līdztekus nolīgtajam darbam pie tā paša darba devēja veic papildu darbu, viņam ir tiesības uz samaksu par papildu darbu, nevis tiesības uz papildu darbu pēc būtības. Papildu darbs nevienam netiek garantēts, un darba devējam arī nav pienākuma nodrošināt darbinieku ar papildu darbu. Noteikuma par papildu darba veikšanu iekļaušana darba līgumā nerada darbiniekam pastāvīgas tiesības prasīt darba devējam nodrošināt papildu darbu, savukārt darba devējam tas nerada pienākumus nodrošināt darbinieku ar papildu darbu. Judikatūrā, ņemot vērā papilddarba juridisko dabu, ir atzīts, ka vienīgais strīds, kas papilddarba sakarā risināms tiesā, ir par atbilstošu darba samaksu.

Ja turpmāk vēlaties atteikties no papildu darba, jums ir tiesības lūgt grozīt darba līguma noteikumus, no tā izslēdzot vienošanos par papildu darba veikšanu. Bez darbinieka rakstveida piekrišanas darba devējs nav tiesīgs vienpersoniski grozīt nolīgtos darba tiesisko attiecību nosacījumus. Tādējādi tikai pēc tam, kad puses ir vienojušās (parakstījušās) par darba līguma grozījumiem, kas skar izmaiņas nolīgtajā darba samaksā, darba devējs šos grozījumus ir tiesīgs piemērot.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas