E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28841
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Kopīpašuma sadalīšana dzīvokļa īpašumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2023
Mārtiņš

Es dzīvoju daudzdzīvokļu mājā Rīgā, Stabu ielā. Šobrīd tiek risināts jautājums par šīs mājas sadalīšanu dzīvokļu īpašumos. Māju apsaimnieko īpašnieku biedrība, kura norāda, ka to nav iespējams izdarīt, jo dažos dzīvokļos, iespējams, veikta nesaskaņota pārbūve. Mājas kopīpašnieki ir tikai privātas vai juridiskas personas, to vidū nav Rīgas pašvaldības. Meklējot informāciju dažādos informācijas avotos, ir redzams priekšnosacījums, lai Valsts zemes dienests varētu sagatavot atzinumu par ēkas sadali dzīvokļa īpašumos, - ēkai ir jābūt kadastrāli uzmērītai, nodotai ekspluatācijā, ēkas galvenajam lietošanas veidam kadastrā jābūt "dzīvojamā ēka", visām telpu grupām jābūt reģistrētām kadastrā, ēkai jābūt reģistrētai zemesgrāmatā. Katrs dzīvoklis kaut kad ir uzmērīts un ēka nodota ekspluatācijā. Jautājums: kādi varētu būt šķēršļi un to risināšanas veidi? Piemēram, ja ir zināms, ka ēkā ir dzīvokļi, kuros ir veikta nesaskaņota pārbūve. Vai ir iespēja sadalīt ēku dzīvokļu īpašumos ar pienākumu konkrētajiem dzīvokļu īpašniekiem sakārtot telpu pārbūvi?

A
atbild:
10. martā, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Kopīpašnieki kopīpašumu izbeigt, izveidojot atsevišķus dzīvokļa īpašumus,  ir tiesīgi saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu, labprātīgi vienojoties vai tiesā, ja starp kopīpašniekiem ir nesaskaņas, tajā skaitā par nelikumīgas būvniecības legalizēšanu.  Tā kā tiks veidoti atsevišķi dzīvokļa īpašumi, saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumu un Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr.263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” kadastrālā uzmērīšana būs jāveic, aktualizējot kadastra datus, saskaņā ar MK noteikumiem Nr.48 "Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi".

Bez būves apsekošanas datus kadastrā var aktualizēt, pamatojoties uz minēto noteikumu 137. punktu: tādai Kadastra informācijas sistēmā reģistrētai būvei vai telpu grupai, kam kadastrālā uzmērīšana veikta līdz 2012. gada 26. janvārim un iegūtie teksta dati vai grafiskie plāni atbilst kadastra dokumenta prasībām, bet neatbilst  noteikumos norādītajiem datu iegūšanas, aprēķināšanas un attēlošanas nosacījumiem, ja būvē vai telpu grupā nav notikušas konstruktīvas pārmaiņas, bet no jautājuma saprotams, ka konstruktīvas pārmaiņas ir notikušas -  nesaskaņota pārbūve.

Būvniecība, kas veikta bez būvatļaujas vai apliecinājuma kartes, vai paskaidrojuma raksta saskaņā ar Būvniecības likuma 18. panta otro daļu ir patvaļīga būvniecība, un pirms jebkādu tiesisku darbību veikšanas ar objektu, šāda būvniecība jālegalizē. Ja pārbūvēto dzīvokļu īpašumu īpašnieki (kopīpašnieki) to nedara labprātīgi, ir nepieciešams celt prasību tiesā par kopīpašuma dalīšanu tiesas ceļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas