E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2869
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ekonomika
2
2

Jāizgatavo zemes vienības robežu plāna kopija

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2013
Aija Priedīte

Likums "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 6.panta piektā daļa paredz, ka, ja uz bijušo zemes īpašnieku vai viņu mantinieku pieprasītās zemes atrodas (...)fizisko personu ēkas un būves, kuras iegūtas likumā "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" noteiktajā kārtībā, šīm fiziskajām personām ir garantētas tiesības nomāt zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms, un vēl zemi 0,5 ha platībā šo ēku un būvju uzturēšanai.
Iepriekš minētās ēkas zemesrobežas un platību nosaka attiecīgā pagasta zemes komisija. Rīgas apgabaltiesas spriedums. Tādejādi Civillietu tiesu kolēģija atzīst, ka ceļot prasību par nomas tiesisko attiecību nodibināšanu prasītājam jāiesniedz tiesai ne tikai pierādījumi, kuri apliecina viņa tiesību pēc saistības likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 6.panta piektās daļas izpratnē, bet arī jāiesniedz pierādījums, kas pierāda nomas objekta apmēru, proti, jāiesniedz attiecīgā pagasta zemes komisijas izstrādāts plāns, kurā likumā paredzētajā kārtībā būtu noteiktas prasītājai piederošas ēkas zemes robežas un platība.
Jautājums, kas izsniedz nomājamās zemes plānu, jo pagastos zemes komisijas vairs nestrādā, ir tikai novadu zemes komisijas. Tā kā uz zemi nav noslēgts piespiedu zemes nomas līgums, zemes īpašnieki neļauj apsaimniekot ēkas, regulāri sauc pašvaldības policiju un veic kaitnieciskus pasākumus. Griezāmies pēc palīdzības novada domē, bet viņi neko nevar darīt. Mēs savā īpašumā tiekam diskriminēti, šantažēti un visādi citādi garīgi fiziski iespaidoti. Pat Satversmē ir punkts, kas nosaka, ka nedrīkst otru cilvēku diskriminēt. Visu kārtot likumiskā kārtībā, pēc būtības. Kā turpināt?

A
atbild:
02. oktobrī, 2013
Valsts zemes dienests
Ludmila Kalāne, Zemes reformu procesa daļas metodikas eksperte

Izvērtējot situācijas aprakstu, var secināt, ka Jums ar zemes īpašnieku nav iespējams vienoties par zemes nomas maksu un nomājamo zemes platību, līdz ar to šis jautājums ir risināms civiltiesiskajā kārtībā vispārējās jurisdikcijas tiesā.

Likuma „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 14.pants nosaka, ka pēc pagasta zemes komisijas darbības izbeigšanās likuma „Par zemes komisijām” 2.pantā un likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteiktās funkcijas pārņem VZD attiecīgā rajona nodaļa, izņemot tiesības piešķirt zemi pastāvīgā lietošanā. Novadu domēs esošās zemes komisijas veic pilsētas zemes komisijai uzdotās funkcijas.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta nolikumu ēku uzturēšanai un apsaimniekošanai zemes robežu plāna izgatavošana neietilpst VZD kompetencē.

Ēku uzturēšanai un apsaimniekošanai nepieciešamās zemes robežas Jūs varat attēlot zemes vienības robežu plāna kopijā, uz kura atrodas ēkas. 

Šādu zemes vienības robežu plāna kopiju Jūs varat pasūtīt jebkurā VZD klientu apkalpošanas centrā (informāciju par Dienesta klientu apkalpošanas centru atrašanās vietām Jūs varat uzzināt tīmekļa vietnē www.vzd.gov.lv vai zvanot pa tālruni 67038800).  Jūs varat vērsties arī pie zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētas personas – mērnieka ar lūgumu palīdzēt sagatavot Jums piederošo ēku uzturēšanai un apsaimniekošanai nepieciešamās zemes robežas shēmu (plānu).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas