E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2853
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vienpersoniski dāvinājuma līgumu mainīt nevar

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2013
Jānis Platacis

Labdien. 2012.gada vasarā ar dāvinājumu mana mantojuma daļa, Griškānu pag., Vipinga, "Platači", Rēzeknes raj. (tēva mājas 1/4 daļa) tika nodota manam vecākajam brālim ar nosacījumu, kas paredz, mājas pārdošanas gadījumā 1/4 daļu no iegūtās summas nodot maniem 4 bērniem vienādās daļās.
Pēc dokumentu noformēšanas strauji mainījās gan brāļa, gan manas sievas attieksme pret mani. Brālis izvairās no tiešiem kontaktiem un, ja tas nav iespējams, runā ar mani rupji, pat agresīvi. Sieva ir mani izraidījusi no mājas (kuru ar dāvinājumu es nodevu viņas īpašumā), un šobrīd es atrodos sociālās rehabilitācijas centrā. Vienlaicīgi radikāli mainījusies bērnu attieksme pret mani - viņi izvairās no kontakta, ir noraidoši.
Visa šī sakarā lūdzu: Kādas ir iespējas mainīt dāvinājuma nosacījumus? Vai ir iespēja mainīt dāvinājuma nosacījumus bez brāļa klātbūtnes? Vai ir iespējams atsaukt dāvinājumu? Kādi soļi man ir jāveic, lai es varētu mainīt līguma nosacījumus un vienošanos bez brāļa klātbūtnes, kuru mēs noslēdzām pie dāvinājuma noformēšanas. Vienošanās priekšmets - pie pārdošanā iegūtos līdzekļus adekvātus manai daļai, pārskaitīt 4.maniem bērniem. Gribu mainīt - pārskaitīt man, personīgi.

A
atbild:
19. septembrī, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Dāvinājuma līgums ir juridisks dokuments, kura sagatavošanā un apstiprināšanā piedalās gan dāvinātājs, gan apdāvināmais, kā arī notārs. Ar to, ka dāvinātājs ir pārdomājis vai ir mainījusies tuvinieku attieksme, vien nepietiek, lai vienpersonīgi mainītu dāvinājuma līguma vai vienošanās nosacījumus. Tiesiskais regulējums to nepieļauj - grozījumu izdarīšanai ir nepieciešama abu līdzēju piekrišana.

Taču, ņemot vērā Jūsu rakstīto (brāļa rupjā attieksme), Jums ir divas iespējas:

  1. Jūs varat dāvinājumu, sniedzot prasību tiesā, atsaukt. Saskaņā ar Civillikuma 1919.pantu dāvinājumu var atsaukt apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Par apdāvinātā nepateicību jāatzīst dāvinātāja rupji aizvainojumi vārdos un darbos, viņam tīši nodarīts svarīgs mantas zaudējums un viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams viņam palīdzēt. Jums tiesā būs jāpierāda, ka apdāvinātais ir izrādījis rupju nepateicību.
  2. Dāvinājuma līguma un vienošanās grozīšanu un atcelšanu ir iespējams mēģināt risināt arī sarunu ceļā. Kā viens no iespējamiem variantiem ir ar notāra starpniecību nosūtīt apdāvinātajam Jūsu brālim uzaicinājumu/paziņojumu, ka vēlaties grozīt līguma/vienošanās punktus vai arī atcelt līgumu/vienošanos, un uzaicināt konkrētā laikā ierasties notāra birojā uz grozījumu vai atcēlēja līguma parakstīšanu. Tas nozīmē, ka Jums jāsazinās ar notāru, kas piedalījās dāvinājuma līguma apstiprināšanā un jālūdz viņa iesaiste situāciju risināt.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas