E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28354
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba devējam ir saistoši arodslimību ārsta veselības pārbaudes kartē norādītie ieteikumi un pasākumi nodarbinātā veselības aizsardzībai darba vidē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2023
Viktorija

Labdien! Joprojām neizdodas atrast konkrētu atbildi par briļļu kompensāciju, ja darbs nav saistīts ar datoru, bet, to veicot, rodas redzes sasprindzinājums. Noteikumi nosaka, ka darba devējam jākompensē ar briļļu iegādi saistītie izdevumi tikai tiem darbiniekiem, kuri strādā ar datoru. OVP redze tiek pārbaudīta arī tiem darbiniekiem, kuri veic darbu īpašos apstākļos (augstumā, operēšana ar kravas celtni utt.), un nereti tieši šie darbinieki saņem arodslimību ārsta atzinumu, ka darbam nepieciešami optiskie redzes korekcijas līdzekļi. Kā DAS man ir skaidrs, ka šajā gadījumā jākompensē brilles/lēcas, jo pretējā gadījumā darbinieks apdraud gan savu, gan blakusesošo cilvēku drošību un veselību. Kā to izskaidrot darba devējam, ja pēc normatīvajiem aktiem viņš nav spiests kompensēt izdevumus? Uz ko atsaukties? Paldies!

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” ir noteikta kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi. Arodslimību ārsts obligātās veselības pārbaudes ietvaros atbilstoši šo noteikumu 1. un 2. pielikumam izmeklējamās personas nosūta laboratorisko izmeklējumu veikšanai un pie citiem speciālistiem obligātai mērķtiecīgai apskatei un izmeklēšanai. Vēršama uzmanība, ka oftalmologs (acu ārsts) ir viens no obligāti apmeklējamajiem speciālistiem apskatei atbilstoši minēto noteikumu 2. pielikuma 2., 3., 4., 6., 7., 10., 11., 12.1.1., 12.1.2., 12.2., 12.3., 12.4., 12.5., 13. punktā noteiktajiem darbiem īpašos apstākļos.

Arodslimību ārsts veselības pārbaudes kartē norāda, vai izmeklējamās personas veselības stāvoklis atbilst vai neatbilst veicamajam darbam. Turklāt saskaņā ar MK noteikumu Nr. 219 45. punktu, ja veselības pārbaudes kartē norāda, ka izmeklējamās personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam:

  • arodslimību ārsts veselības pārbaudes kartē obligāti norāda ieteikumus nodarbinātā veselības aizsardzībai darba vietā (kolektīvie, individuālie aizsardzības līdzekļi, īpaši uz konkrēto personu vērsti veselības aizsardzības pasākumi, tai skaitā redzes korekcijas līdzekļu nepieciešamība darbam ar datoru);
  • darba devējs nodrošina minēto ieteikumu ievērošanu nodarbinātā veselības aizsardzībai darba vidē.

Tādējādi arodslimību ārsta norādītie ieteikumi nodarbinātā veselības aizsardzībai darba vidē, tostarp tādi īpaši uz konkrēto personu vērsti veselības aizsardzības pasākumi kā redzes korekcijas līdzekļu nepieciešamība, var būt noteikti saistībā ne tikai ar veselībai kaitīgo darba vides faktoru “darbs ar datoru”, bet arī darbu īpašos apstākļos.

Papildus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar MK noteikumu Nr. 219 55. punktu, ja veselības pārbaudes kartē arodslimību ārsts norādījis ieteikumus nodarbinātā veselības aizsardzībai darba vietā, darba devējs ievēro norādītos ieteikumus attiecībā uz darba vides sakārtošanu un atbilstoši aizpilda veselības pārbaudes kartes III sadaļu. Līdz ar to darba devējam jebkurā gadījumā ir saistoši un pildāmi arodslimību ārsta veselības pārbaudes kartē norādītie ieteikumi un pasākumi nodarbinātā veselības aizsardzībai darba vidē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas